Geleenbeekdal
- Eten en drinken
- Hardlopen
- Wandelen
- Bekijk alle routes
Zilveren lintje
In het Geleenbeekdal slingert de Geleenbeek als een zilveren lint langs natte bossen met elzen en steile hellingbossen met enorme beuken. Ook komt hij langs bloemrijke graslanden en bloeiende hoogstamboomgaarden. Die grote diversiteit aan landschappen vind ik heel bijzonder. Spot bijvoorbeeld de zeldzame korenwolf en ontdek steeds weer nieuwe dingen in dit natuurgebied.
Bianca de Craen
Boswachter van dit gebied
Over het gebied
Het Geleenbeekdal verbindt een grote diversiteit aan landschappen. In het dal vind je natte bossen met elzen en dotterbloemen. Op de steile hellingen groeien bossen met enorme beuken waarin spechten en vleermuizen leven. Daartussen liggen bloemrijke graslanden en hoogstamboomgaarden. Tussen alles door slingert de Geleenbeek.
De nabijgelegen stad Geleen dankt zijn naam aan de Geleenbeek. Glana betekent helder blinkend. Blinken is wat de Geleenbeek nu weer doet. De beek, die voorheen kaarsrecht en soms zelfs ondergronds stroomde, slingert nu weer door het prachtige beekdal. Natuurmonumenten beheerde hier twintig jaar geleden twaalf hectare natuur, nu zijn dat er bijna driehonderd. Steeds meer mensen ontdekken dit fraaie, afwisselende gebied. Kom je ook kijken? Bewandel deze wandelroute maar eens en geniet!
Kollenberg
Het Geleenbeekdal bestaat uit verschillende natuurgebieden, elk met hun eigen bijzonderheden. Op het plateau in het noordoosten ligt de Kollenberg, het leefgebied van de korenwolf. De korenwolf is een zeldzame wilde hamster. De soort komt nergens anders in Nederland voor. Hij leeft op akkers die op zo’n manier beheerd worden dat er het hele jaar door dekking en voedsel te vinden is. Ook allerlei vogels genieten hiervan. In de winter spot je hier grote groepen geelgorzen, putters en kneutjes die een graantje meepikken. Verder zie je hier de zeldzame velduil jagen op muizen.Ook deze vogel houdt wel van een gedekte tafel.
Absbroekbos
Het Absbroekbos is nu natuur, maar een paar jaar geleden was het een landbouwgebied. Het ligt tussen Sittard, Geleen en Munstergeleen. Dit gebied leent zich uitstekend voor een wandeling met de hond, een rondje hardlopen of een picknick met het gezin. De Geleenbeek heeft hier opnieuw haar weg gevonden en slingert weer door dit mooie landschap. Langs haar oevers ontwikkelt de natuur zich in een sneltreinvaart. In de buitenbochten vreet het water grond weg die in de binnenbochten weer wordt neergelegd. Zo ontstaan hier kleine strandjes waar weer planten als de kattenstaart en wilgen kunnen groeien. Je kunt hier altijd weer wat nieuws ontdekken.
Danikerberg
Bij de Danikerberg en de voormalige steenfabriek Plinthos kun je prachtig wandelen. Wandel in de hellingbossen en langs boomgaarden met Sjweikeser Rèngeloat, een pruimenras dat kenmerkend is voor deze streek. Of wandel langs de graslanden die rijk zijn aan bloemen en insecten.
Wolfshagen
Ook in Wolfshagen kun je prachtig wandelen door weilanden vol bloemen en insecten en boomgaarden die in het voorjaar wit en roze kleuren van de bloesem. Van juni tot augustus snort de grootste kever van Nederland, het vliegend hert, langs de bosranden en door de holle wegen. Je ziet mannetjes vechten met elkaar met hun grote kaken die op geweien lijken.
Stammenderbos
Het Stammenderbos heeft steile hellingen en eeuwenoude beuken met holtes waarin spechten en vleermuizen leven. Wil je ze ook graag zien? Speur dan mee! Verder wandel je van het Stammenderbos zo naar Kasteel Terborgh, een van de vele kastelen die de omgeving rijk is. Gasterij Kasteel Terborgh is een sfeervolle plek waar je terecht kunt voor een hapje en drankje. Kortom, laat je verrassen door het Geleenbeekdal. Ga op ontdekkingsreis en verbaas je over dit afwisselende natuurgebied.
Agenda
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
- Natuurtransferium De Biesenhof
- Biesenweg 1, 6164 RA Geleen (LB)
Parkeren kan bij de parkeerplaats Biesenweg 1, Geleen, bij de Biesenhof. Vanaf daar is de route 6 km.
Huisregels
Praktisch
Nieuws
Wat wij hier doen
Samen blijven genieten
Natuurmonumenten werkt in het dal van de Geleenbeek aan behoud van dit bijzondere cultuurlandschap. We maaien hooilanden en we snoeien heggen, hagen en boomgaarden. In de bossen helpen we inheemse soorten. Dat gaat ten koste soorten die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen, zoals de Amerikaanse vogelkers en de Amerikaanse eik. Daarnaast onderhouden we wandel- en fietsroutes zodat je van dit mooie dal kan blijven genieten. Zin om ook je handen uit de mouwen te steken? We kunnen jouw hulp goed gebruiken!