Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aan het werk in de kern van Schinnen

11 september 2024 | Bianca de Craen

Deze week zijn we begonnen met werkzaamheden nabij het Zwarte Pad in Schinnen. Hier leeft, net als op andere plekken in het Geleenbeekdal, een klein en vrij zeldzaam landslakje: de zeggekorfslak. Door zijn leefgebied langs het Zwarte Pad te verbeteren, helpen we het slakje te behouden.

Zeggekorfslak

Moeraszegge

De zeggekorfslak is een klein landslakje met een grootte van ongeveer 3 mm. De soort komt steeds minder voor, vertelt boswachter Mark Luijten: “De zeggekorfslak leeft van de schimmels op moerasplanten, vooral moeraszegge. Maar er zijn steeds minder moerassen en moerasplanten. Daardoor heeft de zeggekorfslak het moeilijk.”

Zonlicht

In Schinnen, nabij het Zwarte Pad, helpen we het slakje op verschillende manieren. “In een zone direct langs het Zwarte Pad halen we een aantal bomen weg, zodat er meer zonlicht op de bodem valt in het nattere gedeelte van het bos”, zegt boswachter Mark. “Daardoor komt de aanwezige moeraszegge beter tot ontwikkeling, en daarmee ook de zeggekorfslak.” 

Drassig

De ontwikkeling van moeraszegge wordt verder gestimuleerd door het verwijderen van een smalle strook grond, waardoor het gebied drassiger wordt. Met de vrijgekomen grond vullen we een onnodige greppel op, zodat het water minder snel wordt afgevoerd. Ook wordt er een klein bosje nabij het Zwarte Pad verwijderd. In de buurt van de Vonderstraat, aan de noordkant van het mijnspoor, gaan enkele bomen weg. Ook hier komt daardoor meer licht op de bodem, waardoor de moeraszegge én de zeggekorfslak zich beter kunnen ontwikkelen. 

Programma Natuur

De werkzaamheden vinden plaats met steun van het Programma Natuur voor Natura 2000-gebieden, waarmee provincie en Rijk het herstel van kwetsbare natuurgebieden ondersteunen. Ze zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen, onder meer in het Geleenbeekdal

Meer weten?

Lees meer over natuurherstel in het Geleenbeekdal op onze projectpagina. Of mail naar: [email protected]

Bianca de Craen
Bianca de Craen