Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aan de lijn

21 maart 2023 | Olga Ekelenkamp

Ik snap het écht wel: wandelen door de natuur met je loslopende hond is heerlijk! De hond duikt het riet in, zwemt in het water of blijft op het pad en jij geniet lekker van het mooie gebied. Helaas maakt een loslopende hond soms meer kapot dan je lief is (tenminste.. als de natuur je lief is).

Reekalf

Elk (voor)jaar retweet ik ijverig berichten over honden die een ree of een reekalf hebben gepakt of honden die een dassenburcht zijn ingedoken. Of over een ree die zich, achterna gejaagd door een hond, heeft doodgelopen in het prikkeldraad. Het zijn vreselijke beelden, maar wél de wekelijkse realiteit. 

Hoezo verstoring?

Naast de horrorfoto’s zijn er ook minder zichtbare gevolgen van loslopende honden in  de natuur. Minder bloederig, maar met flinke negatieve consequenties voor de biodiversiteit. Als boswachters eigenaren van loslopende honden aanspreken over de verstoring door hun huisdier, horen ze vaak: “Hoezo verstoring? We zien hier nooit dieren.” En dat is nu precies het probleem! Loslopende honden verjagen reeën, hazen, konijnen, muizen, dassen en vogels naar een andere plek in het natuurgebied. Soms komen ze terug als de hond voorbij is, maar is de verstoring structureel, dan zoeken ze een territorium op een andere locatie. Dat lijkt een prima oplossing, maar dat is het niet. Op deze manier vervalt er steeds meer leefgebied van dieren, terwijl dat leefgebied al zo versnipperd en klein is.

Onvoorspelbaar

Honden aan de lijn zorgen ook voor verstoring, maar zijn redelijk voorspelbaar: daar komen veel dieren na een tijdje achter. Ze wennen aan het feit dat er over het wandelpad soms honden lopen, maar merken ook dat die honden maar een beperkte actieradius hebben. Loslopende honden, daarentegen, zijn compleet onvoorspelbaar. Alle dieren in de natuur geven geur af en honden bezitten het instinct om achter deze geuren aan te gaan. Een slechte combinatie! Ook als ze niet met een reekalf of een jonge vogel terugkomen naar de baas, kunnen ze veel schade veroorzaken. Honden laten op hun beurt namelijk ook een geur achter, die door veel dieren als een teken van gevaar wordt opgevat. Slechtste scenario: dieren krijgen minder jongen of krijgen helemaal geen jongen meer door de chronische stress. 

Dus alsjeblieft: lijn je hond aan als dat op ons terreinbord staat (en laat hem thuis als hij niet welkom is). Kleine moeite en je doet er héél veel andere dieren een groot plezier mee! Lees meer op: honden-in-de-vechtplassen

 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp