Om hun leefgebied te verbeteren, geeft Natuurmonumenten letterlijk meer licht en ruimte aan zeldzame libellen.
Afgelopen zomer zijn er 63 broedparen purperreigers geteld in het zuiden van de Vechtplassen. Een voorzichtige stijging ten opzichte van voorgaande jaren toen er 61 in 2023 en 56 broedparen in 2022 zijn geteld.
In de Vuntus (Loosdrecht) zijn 3 volkstuinen omgevormd tot een natuurverbinding, zodat o.a. reeën en dassen voortaan makkelijker de natuurpercelen aan de oost- en westkant van het volkstuinencomplex VONA kunnen bereiken.
Een grote verrassing voor boswachters en ecologen van Natuurmonumenten en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in de plassen van het natuurgebied Botshol. Na jaren van afwezigheid zijn hier weer onderwaterplanten, zoals kranswieren en groot nimfkruid aangetroffen.
Sporadisch gebeurt het dat er een otter in de Vechtplassen wordt gespot. Afgelopen voorjaar was het weer raak! Een wildcamera heeft de aanwezigheid van het dier vastgelegd.
Waar denk jij aan bij het woord ‘exotisch’? Een verre vakantie? Palmbomen? Exotische vruchten? Het roept veelal een positieve associatie op, maar in de wereld van natuurbeheer zijn we juist níet zo dol op exoten.
Op zaterdag 17 september liet Vroege Vogels een mooie reportage zien van het natuurgebied de Oostelijke Vechtplassen. Op verschillende plekken in dit bijzondere laagveengebied van weidse plassen en langgerekte legakkers en petgaten ging Menno Bentveld met onze boswachters en andere specialisten op zoek naar o.a. trilveen, kranswieren en de grote karekiet. Bekijk hier de uitzending terug.
Boswachters Tamara Overbeek en Olga Ekelenkamp vertellen over hun natuurmomenten in de Vechtplassen in een tweewekelijkse column in Weekblad Wijdemeren.
De bloemrijke graslanden in de Vechtplassen zijn de laatste zes jaar toegenomen in soortenrijkdom én in oppervlakte
Op legakkers die zijn afgezet met een raster om ganzenvraat tegen te gaan en daarmee de groei van waterriet te bevorderen. En met succes!