Stijgend aantal broedende purperreigers in de Vechtplassen
Afgelopen zomer zijn er 63 broedparen purperreigers geteld in het zuiden van de Vechtplassen. Een voorzichtige stijging ten opzichte van voorgaande jaren toen er 61 in 2023 en 56 broedparen in 2022 zijn geteld. “Heel fijn dat deze kolonie purperreigers mooi stabiel blijft,” aldus boswachter Renske Diek, “maar een nieuwe broedlocatie elders in het gebied zou de kers op de taart zijn.”
Geschikt broedgebied
Van maart tot in mei komen deze zeldzame moerasvogels vanuit Afrika naar ons laagveengebied gevlogen. Grote delen van de Vechtplassen worden door de purperreigers nu nog afgekeurd als broedgebied: té dichtgegroeid met bomen, te veel verstoring door recreanten of té veel kans dat roofdieren als vos of boommarter het nest leeg eten. Tot nu toe broeden deze schuwe vogels alleen in de Loosdrechtse Plassen en het Naardermeer. Inmiddels zijn ze weer verhuisd naar warmere oorden om de winterse kou te ontvluchten.
Verbetering leefgebied
In de Vechtplassen is de afgelopen jaren over het algemeen een afname in het aantal broedende moerasvogels waargenomen. Een van de oorzaken daarvan is dat het gebied dichtgroeit met bomen. Daarmee wordt de ruimte voor brede en gezonde rietkragen kleiner. Moerasvogels als purperreiger, roerdomp en zwarte stern hebben juist een open landschap nodig met vitale rietkragen om in te broeden, voedsel te vinden en jongen groot te brengen. Om het leefgebied van moerasvogels te herstellen voert Natuurmonumenten binnenkort in Ankeveen, Kortenhoef en Loosdrecht enkele maatregelen uit. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Kleiner en slanker
De purperreiger is wat kleiner en slanker dan de veel bekendere blauwe reiger. Hun sierlijke hals is oranjebruin gekleurd met zwarte strepen. Tijdens de vlucht kun je ze onder meer herkennen aan hun gekruiste poten.