Wandel met een gids over de prachtige Sallandse Heide en ontmoet de schaapsherder, haar honden en de kudde op de heide.Nieuwsgierige schapen zoals Shaun, Flappie en Shrek zullen je vast en zeker begroeten!
Natuurmonumenten gaat steenmeel strooien op de centrale heide van De Sprengenberg. Hiermee wordt de bodem minder zuur en keren belangrijke mineralen terug. Zo werken we aan een gezonde bodem en betere leefomstandigheden voor planten en dieren. Het werk start op maandag 24 januari en duurt naar verwachting 2 weken.
Een winterwandeling over De Sprengenberg is ultiem als het gesneeuwd heeft. Ik had gisteren het geluk in een besneeuwd Sallands Heuvelland te mogen wandelen. De natuur in rust op een paar wintergasten na dan. En het leek wel of er speciale langlaufroutes door de heide waren aangelegd. Niet dus, dit zijn freesstroken die voor een natuurimpuls in de heide gaan zorgen.
Ook voor ons boswachters is het altijd feest als de schaapskudde weer naar De Sprengenberg komt. Bijzonder dit jaar is dat de kudde van Scheperij Salland van hun nieuwe kooi bij boerderij Suydbroek in Haarle kwam.
Kwartel, veldleeuwerik, zomertortel, wie kent ze nog? Toen mijn grootouders mijn leeftijd hadden kwam je ze nog vrijwel overal tegen. Twee generaties later zijn ze vrijwel nergens meer te vinden.
Lars en Helen Kijftenbelt, bekend van Landgoed De Uitkijk in Hellendoorn, worden de nieuwe ondernemers op Erve De Pas in Haarle. Ze gaan er de herberg, de vergaderruimte en een herberg lodge runnen. Natuurmonumenten, eigenaar van de panden op Erve De Pas en het achterliggende natuurgebied De Sprengenberg is heel blij met deze nieuwe samenwerkingspartner. Op maandag 2 november was de sleuteloverdracht. Vanwege corona is de herberg voorlopig nog gesloten.
Schaapherder Wim Schraven loopt voor het nieuwe tv- programma 'Het hek van de dam’ samen met Ruud de Wild en Olcay Gulsen op De Sprengenberg om schapen te hoeden. Boswachter Ruben Vermeer geeft tips om dit gebied te ontdekken.
Lees meer over dynamische samenhang tussen akkers en heide op de Sallandse Heuvelrug. Akkers, zeker tijdelijke blijken onmisbaar voor de biodiversiteit. Boswachter Jos Schouten legt uit waarom.
Boswachters van Natuurmonumenten maken zich grote zorgen over de gevolgen van de droogte voor de natuur in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. De heide lijkt net als vorig jaar vrijwel niet in bloei te komen, onderzoekers constateren dat de insectenstand op de heide dramatisch laag is en de kamsalamander kunnen in de ernstig verdroogde poelen amper overleven. Drastische maatregelen zijn nodig.
Het is volop lente op de Sallandse Heuvelrug. In het broedseizoen gunnen we de natuur rust en zijn we niet aan het werk. Althans niet met luidruchtige machines. Uiteraard houden boswachters de voortgang van de natuur wel scherp in de gaten. Hier een update van het heideherstel op de Sallandse Heuvelrug.