Dit jaar hebben we voor de vierde keer een raster om het weidevogelgebied gezet. Het doel van het raster is om met name de vossen zoveel mogelijk uit het weidevogelgebied te weren zodat vogels meer ongestoord kunnen broeden en de jongen redelijk veilig vliegvlug worden.
Blije boswachters in Twente. Het plasdras-gebied Ottershagen werd vorig jaar de kraamkamer van een groot aantal weidevogels. Inmiddels inventariseerden we alle gegevens en de toename ten opzichte van de weidevogelstand in 2017 is spectaculair te noemen.
Als je deze dagen boswachters van Natuurmonumenten in het Hazelbekke tegenkomt, hebben ze ongetwijfeld een grote lach op hun gezicht. Want wat zijn we blij met de akkers die we daar hebben. Wat is het een kleurrijk feestje geworden. Doel van deze akkers is om een zo compleet mogelijke akkerkruidengemeenschap te krijgen. We hebben er veel werk voor verzet en fijne bijkomstigheid is dat insecten er ook van profiteren.
We zagen dit voorjaar in Ottershagen weer een aantal kuikens van grutto’s, tureluurs en andere weidevogels. De grutto bijvoorbeeld is een oer-Hollandse weidevogel die houdt van vochtige graslanden. Samen met de omgeving verzetten we in Ottershagen veel werk om het gebied voor weidevogels weer aantrekkelijk te maken. Je zou haast kunnen zeggen dat we de rode loper voor hun uitlegden. Onze inspanningen hebben resultaat.
Ottershagen in het Beneden Dinkeldal is de ideale pauzeplek voor veel trekvogels. Op hoge poten wandelen ze voor de vogelkijkhut langs. Op zoek naar voedsel, paraderend door de modder. Met een beetje geluk heb je verschillende soorten vogels 'in de kijker'.
Lente in Twente... ooit was het een songtekst. Het klinkt nu misschien een beetje oubollig. Maar er is zoveel te zien en te ontdekken dat we het toch graag even met je delen. We maakten een tocht door ons eigen Beneden Dinkeldal en Hazelbekke en zagen velden vol wilde bloemen, nieuwsgierige koeien en prachtige zonsondergangen.
De ledenvergadering Overijssel op zaterdag 6 april was drukbezocht. De ledencommissie informeerde de leden maar haalde ook informatie op. Met name over het onderwerp Natuur en landbouw. Met passie vertelde Dennis Rerink van Erfgoed Bossem zijn verhaal. Maar ook vragen als 'Waar vinden we elkaar?' 'Hoe mobiliseren we ook het onderwijs en de consument?' kwamen aan bod en natuurlijk ook het belang van wilde bloemen en bloemrijke weides.
Onlangs leverden we onze kwaliteitstoets op voor het Beneden Dinkeldal. Tijdens een kwaliteitstoets kijken we met collega’s van verschillende disciplines naar een gebied. . Halen we de kwaliteit die we eerder voor ogen hadden? Moeten we bijsturen? Waar kunnen we ons verbeteren en welke successen zijn er al behaald.