Hazelbekke, akkers als schoolvoorbeeld
Als je deze dagen boswachters van Natuurmonumenten in het Hazelbekke tegenkomt, hebben ze ongetwijfeld een grote lach op hun gezicht. Want wat zijn we blij met de akkers die we daar hebben. Wat is het een kleurrijk feestje geworden. Doel van deze akkers is om een zo compleet mogelijke akkerkruidengemeenschap te krijgen. We hebben er veel werk voor verzet en fijne bijkomstigheid is dat insecten er ook van profiteren.
Complete akkerkruidengemeenschap
De akkerkruiden in het midden van de akker en aan de randen zijn heel belangrijk. Ze zijn in Nederland een zeldzame kruidengemeenschap geworden. Gebonden aan “ouderwetsche akkers”. Akkers waar weinig mest op komt en die we met zorg jaren achter elkaar hetzelfde bewerken. We passen ondiepe grondbewerking toe om de kruidenzaden te sparen. We zaaien de granen “dun” om de kruiden de ruimte te geven te kiemen en te groeien. Als je dat doet, krijg je als beloning de meest prachtige kleuren en geuren. Daar worden niet alleen wandelaars blij van, maar ook verschillende insecten.
Wel zaaien, niet oogsten
Het klinkt vreemd maar deze akkers zaaiden we in met granen maar we oogsten het niet voor de opbrengst van de granen. Doen we wel vaker als het past bij de akkerkruidengemeenschap. Aan het einde van het seizoen maaien we de granen en kruiden. Het maaisel laten we een paar dagen liggen, zodat zaadjes de kans hebben op de bodem te vallen. Daarna rapen we het maaisel op en maken we de akker klaar voor het volgende seizoen. We werken de stoppels onder de grond en zaaien in de vroege herfst opnieuw granen in. Als we het nodig vinden zaaien we wat extra kruidenzaden mee. Daarna laten we de akker met rust en kunnen de granen en kruiden kiemen voordat het koude seizoen start. Soms kan een van onze pachters de granen gebruiken voor zijn vee. In die gevallen oogsten we de granen en neemt de pachter ze mee naar zijn bedrijf.
Komt dat zien
We zaaiden de wintergranen in het najaar en die staat nu al tot boven je knieën. De zomerrogge zaaiden we dit voorjaar en komt nu hooguit tot aan je enkels. Wil je genieten van kleurrijke akkers, gezoem om je oren en gefladder om je heen, dan kun je bij erfgoed Bossem een fietsroute halen. Dat wordt een kleurrijke fietstocht. Je kunt de route ook hier downloaden.