Nationale Postcode Loterij
Over de Nationale Postcode Loterij - samen maken we het verschil
De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.
Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen ruim 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 146 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is 8 miljard euro aan mens en natuur geschonken. Natuurmonumenten en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.
De Postcode Loterij maakt deel uit van de Postcode Lottery Group, een sociale onderneming die het unieke Postcode Loterijformat inmiddels heeft opgezet in vijf landen. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor goede doelen door middel van het organiseren van een loterij. De Postcode Lottery Group is de derde grootste private donateur aan goede doelen ter wereld (2021). Zij heeft over 2023 een recordbedrag van ruim € 900 miljoen aan goede doelen en culturele partners kunnen schenken. De aandelen van de Postcode Lottery Group zijn voor 100% in handen van een stichting.
Bijzondere projecten
Naast de jaarlijkse bijdrage heeft Natuurmonumenten meerdere keren een extra financiële bijdrage gekregen voor projecten om de natuur te herstellen en uit te breiden.
Eerste Natuurtoilet op Texel geopend
Zo'n 3,5 miljoen landgenoten met blaas- of darmproblemen durven vaak niet te gaan wandelen of fietsen, omdat er in natuurgebieden vrijwel geen toiletten te vinden zijn. Hoe populair onze natuurgebieden ook zijn, lang niet iedereen gaat met een vrij gevoel op pad. De Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten vinden het belangrijk dat iedereen van de natuur kan genieten. Met de extra bijdrage die de Postcode Loterij dankzij haar deelnemers beschikbaar heeft gesteld voor het project ‘When nature calls’ is de eerste natuurtoilet op Texel een feit. De komende jaren gaat de De Maag lever Darm Stichting meer natuurtoiletten plaatsen in het land.
Rotterdam de boer op
In november 2023 ontving Natuurmonumenten een bijdrage van 8.8 miljoen euro voor de voortzetting van het project 'Rotterdam de boer op!'. In dit innovatieve project werkt Natuurmonumenten sinds 2021 met 23 partners samen aan meer biodiversiteit, eerlijk geproduceerd eten én een goede boterham voor groene boeren. De wens is om de ervaringen opgedaan bij ‘Rotterdam de boer op!’ op meer plekken te laten landen. Daarom is ook 1,2 miljoen euro beschikbaar voor andere natuurinclusieve landbouwprojecten in het land. Meer weten? Kijk hier
Naardermeer Otterparadijs
Meer dan honderd jaar geleden ontsnapte het Naardermeer aan de status van vuilnisbelt. Het was destijds de aanleiding tot oprichting van Natuurmonumenten en het Naardermeer werd het eerste natuurgebied van Nederland. Vandaag is het nog steeds een natuurparel midden in de Randstad, maar ook het Naardermeer staat onder druk. Op 4 maart 2020 ontving Natuurmonumenten een prachtige bijdrage van de Nationale Postcode Loterij om een groene buffer rond het Naardermeer in te richten en daarmee het gebied om te toveren tot een otterparadijs. Meer weten? Kijk hier
Marker Wadden
In 2012 kreeg Natuurmonumenten van de Postcode Loterij ook al de kans om een spectaculaire droom te verwezenlijken: Marker Wadden, een groots en uniek natuurparadijs dat het Markermeer weer aantrekkelijk maakt voor vogels, vissen en mensen. Meer weten? Kijk hier
Natuurlijk Haringvliet
In 2015 stelde de Nationale Postcode Loterij aan een coalitie van zes partners 13,5 miljoen euro beschikbaar voor het Droomfondsproject Haringvliet: natuur in de delta waar Nederland trots op kan zijn. Meer weten? Kijk hier
Natuur voor iedereen
Een project om de natuur toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Meer weten? Kijk hier
Herstel landgoed Eerde 2020
Een groot herstelprogramma voor cultureel erfgoed én natuur met vier deelprojecten. Kijk hier
Klimaatpark IJsselpoort, Velperwaarden
De ontwikkeling van een klimaatbuffer door herinrichtingen en natuurontwikkeling om ons voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering.
Natuur als oplossing tegen overstromingen in Limburg
De overstromingen in de zomer van 2021 in Limburg maakten één ding duidelijk: ons land moet zich schrap zetten voor de gevolgen van het veranderende klimaat. Het roer moet om. Onze eigen natuur is hierbij dé bondgenoot als oplossing voor een hoogwateraanpak met de gezamenlijke liefde van alle betrokkenen voor het unieke Zuid-Limburgse landschap. Vijf natuur- en landschapsorganisaties hebben daarom de handen ineen geslagen om samen met iedereen die het Geul- en Gulpdal een warm hart toedraagt, het tij te keren. De Postcode Loterij omarmt hun plan en stelt 2 miljoen euro beschikbaar, dankzij haar deelnemers. Lees hier meer over natuur als oplossing tegen overstromingen in Limburg.