Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Landgoed Eerde

Kasteel Eerde

Cultuur en natuur op Eerde

Ik hou van de mix hier op het landgoed. Het statige formele kasteel met de symmetrisch aangelegde lanen en tuinen tegenover de slingerende paadjes en authentieke boerderijen langs de zandwegen verderop in het landgoed. Als ik dan ook nog een IJsvogel zie langs de slingerende Regge, dan heb ik weer een topdag. Heerlijk om hier te mogen werken.

Simone Damhof

Simone Damhof

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed Eerde

Over het gebied

Midden in het hart van Overijssel, tussen Ommen en Den Ham, ligt landgoed Eerde. Hier proef je een fijne mix tussen natuur en cultuur. Ga op ontdekkingstocht in dit uitgestrekte bosgebied.

Boswachters, boeren en vrijwilligers

Er gebeurt elke dag van alles op landgoed Eerde. Niet alleen is het een komen en gaan van bezoekers, ook de boswachters van Natuurmonumenten hebben hier hun kantoor. Op Landgoed Eerde is ook een grote groep vrijwilligers actief. Werkzaam in het natuurbeheer, maar ook in publieksfuncties of administratie. Kijk ook niet raar op als je scholieren op het landgoed ziet. Zij gaan naar de internationale school die al sinds 1933 op landgoed Eerde gevestigd is. Ook vind je op Eerde een paar actieve natuurvriendelijke boerenbedrijven, zoals boerderij De Meulenhorst.  

Monumenten op het landgoed

Het bekendste gebouw is Kasteel Eerde. Het kasteel is te bezichtigen met een gids. Wandelend over het landgoed, kom je verschillende karakteristieke gebouwen tegen. Verscholen in het bos ligt bijvoorbeeld de grafkelder van de familie Van Pallandt, waar drie leden van de familie begraven liggen. Maar ook het jachthuis en het koetshuis zijn historisch waardevol. Totaal staan er twintig monumenten op het landgoed.

Van rovershol tot Rijnlandse roede

Wist je dat er rond 1350 een ridder woonde op landgoed Eerde? Roofridder Evert van Essen was de schrik van het gebied. Vanuit zijn versterkte huis van hout terroriseerde hij de omgeving en overviel hij kooplieden die op doortocht waren. Tijdens een strafexpeditie werd zijn burcht platgebrand.  

Johan Werner baron van Pallandt liet het landgoed in 1715 aanleggen. Hij  deed dit volgens een strikte en harmonische maatvoering. Hij gebruikte hiervoor de menselijke maat van Vitruvius, een Romeinse veldheer. Vervolgens werd binnen een specifiek symmetrisch effect nagestreefd, het enfilade-effect. De Rijnlandse roede maakte het verhaal compleet. Hier lees je meer over de harmonische maatvoeringen. 

Bijzonder parkbos

We beheerden het parkbos tot 2009 als een gewoon bos. Tot we ontdekten dat het was ingemeten in Rijnlandse roeden. Vanaf dat moment werd die maatvoering in alles meegenomen. Ook toen we daarna het Rococovak en het Quinconcevak herstelden. 

Landgoed Eerde, kasteeltuin

Landgoed Eerde is uiterst symmetrisch aangelegd.

De Regge slingert dwars door Eerde

Op landgoed Eerde kom je een zeldzaam natuurverschijnsel tegen: een rivier die dwars door het bos slingert. Bijna nergens anders in Nederland komt dit voor. Natuurmonumenten heeft een oude bocht opnieuw verbonden met de rivier de Regge. Zo kan het water vrij het bos in. 

Landgoed Eerde verkennen

Er zijn veel meer manieren om Eerde te ontdekken. Wandel de route rondom het kasteel en bewonder in het voorjaar de grachtmuren waarop het plantje de Aubrietia groeit en bloeit. Met een beetje geluk spot je ringslang, die willen nog wel eens liggen te zonnen. Dwaal door het wiskundig labyrinth van lanen en voel je even jonkheer- of jonkvrouw in de prachtig ontworpen parkbosvakken. Of stap op de fiets voor een groter rondje in de omgeving van het landgoed. Zo bezoek je de karakteristieke boerenerven in Eerder Achterbroek en geniet je van de mooiste kleuren op de hooilanden en akkers. We organiseren ook excursies in dit prachtige deel van het landgoed. Onze gidsen vertellen je graag alles. Kijk in de agenda voor de activiteiten. 

Landgoed Eerde

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats voor het kasteel

Direct naar