Ga direct naar inhoud
Nieuws

Word jij herenboer rondom Rotterdam?

15 juli 2024 | Natascha Hokke

Elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en (voor wie wil) heerlijk vlees en lekkere vleeswaren. En dat ‘gewoon’ van je éigen boerderij, verzorgd door je eigen boer. Herenboeren weten dat het kan, en hoe het voelt.

Akker Herenboeren Groote Modderkolk

Als Herenboer pak je eigenlijk de regie terug op zoiets belangrijks als je eigen eten; behalve lekker en gezond is dat ook leuk en leerzaam. Want van iets meer kennis van je dagelijkse eten, word je niet slechter toch?

Herenboeren zijn ondernemend, want gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag.

  • met de seizoenen mee eten, van grond uit de buurt
  • natuurinclusief, bodem als basis & biodynamische principes
  • 200 huishoudens, gedeeld eigenaarschap
  • elkaar ontmoeten, de boer spreken, zelf meedoen

Met ondersteuning van Rotterdam de boer op!, een initiatief van Natuurmonumenten in samenwerking met tal van partnerorganisaties, werken Herenboeren Nederland en Herenboeren Rotterdam aan meer Herenboerderijen in de regio Rotterdam. De twintigste Herenboerderij van ons land is onlangs gestart in Rhoon, ten zuiden van Rotterdam. Aan de noordkant van de stad vind je Herenboeren De Vlinderstrik. Op beide plekken is er ruimte voor nieuwe leden! Doe jij mee? 

Herenboeren De Vlinderstrik in Schiebroekse Polder

In de Schiebroekse Polder, tussen Rotterdam en Lansingerland, is nu enkele jaren een Herenboerderij 'in bedrijf' op natuurgronden van de boswachters van Natuurmonumenten. Ben je benieuwd hoe dat eraan toe gaat? Lees het interview met boer Albert Boersen hier!

Akkers Buijtenland van Rhoon

Ruimte voor natuur op de akkers van het Buijtenland van Rhoon

Herenboerderij in Buijtenland van Rhoon

De Herenboerderij in Rhoon werkt samen met boer Wiard Visser van de Buytenhof. Ze hebben een stuk grond van ongeveer 3,5 hectare in het Buijtenland van Rhoon ter beschikking gekregen. 

Voor de leden van Herenboeren Rhoon was het op donderdag 11 juli een mooi moment: zij konden de allereerste oogst van het land ophalen. Zij kregen paksoi en aardappels, en ook een jute ‘Herenboeren Rhoon’ tas. De oogst is voor bijna 200 monden.

Jute zak Herenboeren Rhoon

Jute zak Herenboeren Rhoon

Leden van de Herenboerderij

De leden komen uit Rhoon, Poortugaal, Rotterdam, Barendrecht, Vlaardingen, Ridderkerk en zelfs uit Rockanje. Ze hebben zich allemaal aangesloten bij coöperatie Herenboerderij Rhoon en runnen met elkaar een boerderij onder leiding van een vijfkoppig bestuur en boer Pieter van Voorden (24 jaar). 

In dertien werkgroepen worden allerlei klussen verricht op de boerderij. De leden werken namelijk mee op de boerderij. De 'opbrengst' wordt de komende weken hopelijk verder uitgebreid, als de weergoden gunstig gezind zijn. Op het perceel staan onder meer tuinbonen, verschillende soorten kroten, suikermaïs, pastinaak en uien, die de afgelopen tijd zijn gezaaid. 

Het bestuur streeft op den duur naar een volledige Herenboerderij met 20 hectare die het totale aanbod van groente, fruit, eieren en voor - wie wil - vlees levert.

Boer Pieter van Voorden op Herenboerderij Rhoon

Boer Pieter van Voorden op Herenboerderij Rhoon

Bekijk het item van TV Rijnmond!

TV Rijnmond was ook aanwezig op de dag van de eerste uitgifte. De verslaggeefster ging met boer Pieter van Voorden het land op en sprak met voorzitter Martijn Stortenbeker. Ook vertelden verschillende Herenboeren wat hun beweegredenen zijn om onderdeel te worden van Herenboerderij Rhoon. Bekijk hier het mooie item. 

Ook meedoen?

Er is nog plek op Herenboerderij Rhoon. Herenboerderij De Vlinderstrik in Rotterdam heeft ook nog ruimte voor nieuwe leden. Meer informatie is te vinden op de website: 

Oogst van het land bij Herenboeren Rhoon

Oogst van het land in het Buijtenland van Rhoon

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter