Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Schiebroekse Polder

Patrijs

Schiebroekse Polder

Hier in de Schiebroekse Polder werken de boswachters van Natuurmonumenten samen met Herenboeren De Vlinderstrik, een coöperatie van 200 gezinnen uit de omgeving die gezamenlijk één boer in loondienst betalen. Samen met deze boer werken zij aan het produceren van hun eigen voedsel. Fruit uit de boomgaard, groenten van de akkers en het vlees uit de weide. Alles met ruimte voor de natuur, vlakbij Rotterdam. Natuur en landbouw gaan hier samen!

Maurice Kruk

Maurice Kruk

Boswachter van dit gebied

Meer over Schiebroekse Polder

Over het gebied

De Schiebroekse Polder is in 2020 en 2021 omgevormd van intensieve landbouw tot een toegankelijk natuur- en recreatiegebied, met behoud van het historische landschap en agrarische productie. Daarom past een Herenboerderij, die productie en natuur combineert, hier zo goed.

Zaden voor de vogels

De Herenboeren bewerken de grond in de polder op natuurlijke wijze - zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen -, met hulp van de boswachters van Natuurmonumenten. Van een deel van de akkers halen de Herenboeren geen oogst af; hier krijgt zeldzame akkerbloemen de ruimte om te bloeien of mogen vogels eten van de zaden. In enkele bosvakken scharrelen varkens en op de weides grazen de koeien. Ook onderhoudt de Herenboeren in het gebied een hoogstamboomgaard.

Benieuwd hoe het eruitziet om onderdeel te zijn van de Herenboeren?

Het voedselbos aan de rand van metrohalte Rodenrijs wordt beheerd door de medewerkers van online supermarkt Picnic, partner in het programma ‘Rotterdam de boer op!’.

Beheerboerderij Schiebroekse Polder

In de Schiebroekse Polder werken de boswachters van Natuurmonumenten samen met verschillende pachters. Op de helft van de natuurgronden hebben de Herenboeren nu hun natuurinclusieve gemengde boerenbedrijf. De beheerboerderij is verbouwd voor gezamenlijk gebruik voor zowel de Herenboeren als de vrijwilligers van Natuurmonumenten.

Vanuit deze boerderij opereert ook Rotterdam de boer op!, een programma - mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij - waar boeren, natuurbeschermers en ondernemers in de agro- en foodsector samenwerken aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd lokaal eten voor de stad én een goede boterham voor de boeren. 

In een serie video's gaat Rotterdam de boer op! langs bij de meest inspirerende boeren, makers en horeca-ondernemers in en rondom Rotterdam. Zo ook bij bodemexpert en 'opstartboer' bij Herenboeren Nederland Isabel Duinisveld. In onderstaande video vertelt ze in de Schiebroekse Polder over het belang van een gezonde bodem. 

Bloemen op de hooilandjes

De andere helft van het natuurgebied beheren de boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten zelf. Dit zijn natte hooilandjes waar weinig productie vanaf komt, maar wel veel ruimte ontstaat voor bloemen! Dotterbloem, echte koekoeksbloem, grote ratelaar en moeraskartelblad bloeien uitbundig en kleuren de polder geel, roze en paars.

Fiets of wandel het Polderpad!

In de Schiebroekse Polder vind je, langs het Polderpad, avontuurlijke struinroutes. Klim over boerenhekken, wandel langs koeien en voel het gras kietelen aan je kuiten.

Grenzend aan de Schiebroekse Polder vind je nog meer boerenlandnatuur zoals:

Breng ook zeker een bezoek aan hotspots zoals Belevenisboerderij Schieveen en Buitenplaats De Tempel. 

Kortom, er is genoeg te beleven aan de noordrand van Rotterdam. Wil je het ontdekken? Geniet dan van een mooie fietstocht vanuit hartje centrum naar het Rotterdams platteland. Het Polderpad is een fietspad van Rotte tot Schie en verbindt de stadsparken met alle pareltjes op het Rotterdams platteland.

Wandelen met de hond

Heerlijk met de hond wandelen op het Rotterdams platteland? Dat kan, maar houd je wel aan de regels, verzoeken de boswachters van Natuurmonumenten en boeren op het Rotterdams platteland. Maar waarom eigenlijk? En waar gelden welke regels? Dat leggen we uit! Lees hier wat wel en niet kan.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Direct naar

Schiebroekse Polder

Wat wij hier doen

Samen beschermen we het groen

Natuurmonumenten zet zich actief in voor de bescherming van schaarse groene ruimte bij grote steden zoals Rotterdam. Aan de noordrand van Rotterdam brengen we de bloemen, vlinders en vogels terug in het landschap. Samen met toekomstgerichte stadsboeren, vrijwilligers en de gemeente. Help jij ook mee?