Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice Kruk: Heilig

28 november 2024 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Boswachter Maurice Kruk

Heilig 

Hoe de mens de natuur beziet en met haar omgaat is sterk gedomineerd door de westerse blik. In het boek ‘Een vlecht van heilig gras’ laat auteur Robin Wall Kimmerer vanuit haar achtergrond als botanicus en afstammelinge van de Potawatomi (inheemse stam in de Verenigde Staten) zien hoe schadelijk die blik is, maar ook dat een heel ander perspectief mogelijk is. Haar voornaamste pleidooi betreft het principe van wederkerigheid. De natuur geeft ons heel veel: voedsel, grondstoffen, schone lucht, etc. Als we in plaats van alleen maar te nemen deze geschenken met respect en dankbaarheid ontvangen - en ook iets aan de natuur teruggeven - dan kunnen we pas écht bouwen aan een duurzame wereld. Ook de taal speelt hierin een rol. Inheemsen spreken over natuurlijke zaken in de vorm van personen, niet in de vorm van dingen. “Als (..) de boom geen iemand is maar een iets, maken we een object (…); we plaatsen een hek tussen ons en de boom en ontheffen onszelf van morele verantwoordelijkheid – zetten de deur open naar uitbuiting. (..) Zou alles niet anders zijn als niets een ‘het’ was?”, vraagt zij zich dan ook af.

Kimmerer laat ook zien dat respectvol omgaan met natuur niet de natuur tot iets heiligs maakt en menselijk gebruik uitsluit. Zo blijkt de eeuwenoude manier van verzamelen van heilig gras, bij ons bekend als veenreukgras Hierochloe odorata (ook te vinden in een van onze gebiedjes in Midden-Delfland), door inheemse volkeren er toe bijdraagt dat de populatie floreert. Terwijl niet oogsten de populatie in kwaliteit en aantal doet afnemen. Met andere woorden: de mens is, als een van de vele soorten ín de natuur, niet altijd per definitie alleen maar slecht voor de natuur. Ervan afblijven is niet altijd het beste voor de natuur. 

Met deze conclusie eindig ik mijn 70e en vooralsnog laatste column voor De Heraut. Veel dank aan diegenen die de moeite namen de columns te lezen.

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

 

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter