Natuurorganisaties beëindigen gesprekken over garnalenvisserij
De Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, Vereniging Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland bereiden zich voor op juridische stappen nu de staatsecretaris van het ministerie van LVVN een ontwerp-vergunning heeft gepubliceerd voor garnalenvisserij zonder waarborgen voor de natuur.
De natuurorganisaties zien geen basis meer voor gesprekken met de Nederlandse Vissersbond en het Ministerie van LVVN over het verduurzamen van de visserij op garnalen. De organisaties zien zich genoodzaakt in een zienswijze het Ministerie op de juridische onhoudbaarheid van de gepubliceerde ontwerpvergunningen te wijzen en bereiden verdere juridische stappen voor.
De natuurorganisaties zijn overvallen door het voornemen van Staatssecretaris Rummenie om vergunningen voor de garnalenvisserij te verlenen met een ongekend lange looptijd van 20,5 jaar. Verbijsterend is het voornemen dat hij dit wil doen zonder aanvullende natuurbeschermingsmaatregelen te nemen. Dit besluit slaat wetenschappelijke kennis in de wind en doorkruist de gesprekken die de vier natuurorganisaties al bijna een jaar voeren met het ministerie en vertegenwoordigers van de garnalenvissers.
Wouter van der Heij van de Waddenvereniging: “Dit betekent dat alle afspraken die we nu nog hierover met de vissers en het ministerie maken een vrijwillig karakter krijgen. Dat staat haaks op onze inzet om de impact van de garnalenvisserij op de beschermde natuur fors te verminderen. Een voorgenomen vergunning voor ruim 20 jaar, die stelt dat de garnalenvisserij in zijn huidige vorm kan blijven plaatsvinden, maakt verdere dialoog op dit moment zinloos.”
Garnalenvisserij te intensief
De garnalenvisserij moet volgens recent onderzoek* en de evaluaties van de Natura 2000 Beheerplannen beter in balans worden gebracht met de beschermde natuurstatus van de Waddenzee, Noordzeekustzone, Voordelta, Westerschelde & Saeftinghe, Oosterschelde en Vlakte van de Raan. Dit betekent het ontzien van kwetsbare, laag dynamische zeebodem, het minimaliseren van de verstoring van beschermde vogelsoorten, selectiever vissen om de bijvangst te verminderen en de algehele visserijdruk verlagen om overbevissing tegen te gaan.
Aasgarnalen
Natuur en visserij verdienen beide een duurzame toekomst
Staatssecretaris Rummenie negeert met zijn besluit deze conclusie en lijkt alleen oog te hebben voor de belangen van de visserijsector, zonder aandacht te besteden aan natuurbeschermingsopgaven.
Jorien Bakker namens Natuurmonumenten : “Wetenschappelijke rapporten vertellen ons dat de garnalenvisserij in zijn huidige omvang negatieve effecten heeft op de zeenatuur. Staatsecretaris Rummenie beweert het tegendeel en hij wekt daarmee een vals perspectief bij de vissers, omdat het zeer de vraag is of de vergunning voldoet aan de Europese natuurbeschermingsregels en daarmee juridisch standhoudt.
Zowel de natuur als de garnalenvissers zijn gebaat bij wederzijdse afspraken over een betere bescherming en duurzame toekomst. Dat geeft de zeebodem, vogels, zeehonden en jonge vis langs de kust de rust die ze nodig hebben en de vissers de zekerheid van juridisch houdbare vergunningen voor de toekomst”.
*Link naar het in opdracht van het ministerie van LVVN uitgevoerde onderzoek.