Scherpe ruimtelijke keuzes nodig voor toekomstbestendig land
In Nederland is de ruimte schaars, iedere vierkante meter grond heeft een bestemming. Natuurherstel, het bouwen van voldoende woningen, het extensiveren van de landbouw en het opwekken van duurzame energie verdienen allemaal een plek. Om Nederland toekomstbestendig in te richten zijn scherpe keuzes nodig. Dat bepleiten Natuurmonumenten, Vogelbescherming, Wereld Natuur Fonds en LandschappenNL bij de Tweede Kamer bij de bespreking van de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Er is grote druk op de beperkte ruimte in ons land en er is niet genoeg plek voor alle ruimtevragen die op ons afkomen. Als Natuurmonumenten leggen we dagelijks ruimtelijke puzzels met onze buren in onze 314 gebieden. We merken dat de druk op de ruimte alleen maar blijft toenemen als er geen goed ruimtelijk kader is. Partijen komen dan tegenover elkaar te staan of klem te zitten bij gebrek aan perspectief. Alle reden dat de landelijke overheid de ruimtelijke ordening goed te regelt.
Daar komt bij dat we weinig natuur hebben in Nederland en dat natuur die er is ernstig onder druk staat. Genoeg ruimte voor een frisse neus – met andere woorden schone lucht, schoon (drink)water, en alle andere zaken die de natuur ons brengt, is niet vanzelfsprekend in Nederland. Herstel van de biodiversiteit en gezonde natuur en het behouden en beschermen van een gezonde leefomgeving zijn van groot belang. Onze welvaart, economie en gezondheid hangt hier vanaf. Het is voor veel van onze ruim 900.000 leden reden om lid te worden van onze vereniging.
Zorgen over uitvoering beleid
In het Voorontwerp Nota Ruimte die dit jaar verscheen heeft de landelijke overheid eindelijk richting gegeven aan hoe we met elkaar de ruimtelijke puzzel gaan leggen. Maar de soms moeilijke keuzes die daarbij horen landen nog niet in beleid en in het land. Wij maken ons zorgen over de uitvoering ervan. Het beschikbare budget en uitvoeringskracht zijn te beperkt. Boeren en boswachters merken daar de negatieve effecten van. Zo heeft dit kabinet de wens om hoogwaardige landbouwgrond een meer beschermde status te geven. In feite is dit al het geval: door de hoge grondprijs is het al nauwelijks mogelijk om de functie van landbouwgrond te wijzigen. Dat belemmert nu juist vaak boeren die willen extensiveren.
Niet alles kan overal
Zoals het politiek breed omarmde Remkes advies al aangaf – ‘niet alles kan overal’ en dat vereist keuzes. Want Nederland is een waterland en niet elke bodem is geschikt voor elke activiteit. Zo is woningbouw in de laagste polders risicovol en op de lange termijn mogelijk zeer kostbaar. Intensieve landbouwteelten op zandgronden brengen het risico van vervuiling van het grond- en oppervlaktewater met zich mee met grote maatschappelijke kosten tot gevolg. Het principe ‘water en bodem sturend’ zorgt ervoor dat we werken aan een toekomstgericht land waar we op de lange termijn ook gezond kunnen wonen, werken en leven.
Lees hier onze brief aan de Tweede Kamer ter voorbereiding aan de begrotingsbehandeling.