Ga direct naar inhoud
Nieuws

Help bijen en vlinders met laatbloeiers

17 september 2024 | Astrid Schoenmaker

De zomer loopt stilletjes ten einde. Toch is er nog overal leven in je tuin. Zolang het warm is, vliegen er vlinders en hommels rond, op zoek naar nectar en stuifmeel. Help ze met najaarsbloeiers! In deze tip legt boswachter Mathiska uit waarom bloemen in het najaar belangrijk zijn voor insecten en welke soorten nu bloeien.

Dagpauwoog drinkt nectar op een najaarsbloeier

Maak insecten blij met een  lange bloeiboog

Insecten hebben een groot deel van het jaar voedsel (nectar en stuifmeel) nodig. Veel reserves hebben ze niet, dus ze moeten steeds wat eten om actief te kunnen blijven. Zorg dus dat er van het vroege voorjaar tot in het late najaar steeds iets bloeit in je tuin. Je noemt dat de bloeiboog. Een lange bloeiboog betekent een groot deel van het jaar bloemen in je tuin. Voorjaarsbollen, zomerbloemen en najaarsbloeiers volgen elkaar mooi op in bloei. Dan hebben vlinders en bijen altijd wat te eten.

Zorg voor bloemen in het najaar

Van een klein aantal soorten planten begint de bloei in het najaar, zoals herfsttijloos en de klimop. En dan zijn er ook nog zomerplanten die doorbloeien tot in het najaar. Ga voor biologisch planten die zonder gif opgekweekt zijn. En zet het liefst inheemse planten in je tuin. Dat zijn soorten die hier van nature voorkomen en afgestemd zijn met de natuur hier: groot kaasjeskruid, wegdistel, duizendblad, knoopkruid, koninginnekruid, muskuskaasjeskruid, hemelsleutel, duifkruid, herfstleeuwentand en blauwe knoop. En dan zijn er nog de soorten die het gehele jaar bloeien zoals het madeliefje, de paardenbloem en paarse dovenetel. Hommels en vlinders zullen je dankbaar zijn voor al die najaarsbloeiers in je tuin.  

Lees hier meer over hoe de juiste planten kiest voor je tuin

Leg rottend fruit neer voor vlinders

Wist je dat sommige vlinders niet alleen van nectar houden? Dagpauwogen, gehakkelde aurelia’s en atalanta's komen ook op rottend fruit af. Vooral in het najaar, omdat er dan veel minder bloeiende planten zijn. Leg hier eens wat van op je vogelvoederplankje of gewoon in je tuin. Sommige vlinders zie je drinken van zweet, mest, urine of zelfs van het vocht dat uit dode dieren loopt. Klinkt een beetje vies, maar zulke afscheidingen zitten vol mineralen en zouten. 

Atalanta drinkt vocht uit een braam

Atalanta

Waar blijven vlinders in de winter?

Vlinders in winterrust

Veel vlinders overwinteren als eitje of als rups, maar er zijn ook soorten die als volwassen dier overwinteren. Dagpauwogen en citroenvlinders bijvoorbeeld. In het najaar drinken ze nectar uit de bloemen van planten die in het najaar bloeien. Heel belangrijk voor de vlinders om goed gevoed de winter in te gaan. Ze zoeken bijvoorbeeld je schuur op om droog en beschut de winter door te komen. In het vroege voorjaar zie je ze dan met de eerste warme zonnestralen alweer in je tuin op voorjaarsbloeiers. 

Bekijk hier welke vlinders je in je tuin kunt zien 

Trekvlinders

Er zijn ook vlindersoorten die de kou vermijden en wegtrekken uit Nederland. Atalanta’s en distelvlinders zijn voorbeelden van dat soort trekvlinders. Ook zij komen graag bij jou in tuin om zich vol te tanken met nectar voor ze aan hun grote reis beginnen.

Help hommelkoninginnen 

Bij de hommels overwinteren alleen de koninginnen. Zij laven zich aan de nectar van najaarsbloeiers en zoeken dan een beschut plekje op om te overwinteren. Geef ze met laatbloeiers nog een laatste boost voordat ze in winterrust gaan. Op warme dagen in het vroege voorjaar komen ze alweer tevoorschijn en maken ze dankbaar gebruik van voorjaarsbloeiers.

Lang leve de laatbloeiers

We zijn 85% van de Nederlandse natuur verloren. En wat weg is, komt niet vanzelf terug. Ga dit najaar aan de slag in je tuin of balkon en geef met laatbloeiers de biodiversiteit een boost!

Vraag het gratis actiepakket aan

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan