Ga direct naar inhoud

Hommels herkennen in je tuin

Heb je een tuin vol bloemen? Dan zie je vast ook veel hommels. Maar welke soorten zijn het? Bekijk hier de 6 'gewone' soorten van dit insect.

Aardhommel in tuin

Aardhommel

De koningin verlaat meestal in februari/maart haar overwinteringsplek. Ze laaft zich dan aan de nectar uit de eerste voorjaarsbloemen. Als ze voldoende opgeknapt is gaat ze op zoek naar een geschikte plek om haar kolonie te stichten. Dat kan een oud muizenhol zijn, maar ook een spouwmuur met isolatiemateriaal. De kolonie kan in de loop van het seizoen uitgroeien tot honderden hommels.

Herken de aardhommel:

  • Op het borststuk en achterlijf een gele band.
  • Witte punt aan het achterlijf.
  • Lijkt erg op de veldhommel, die citroengele in plaats van okergele strepen heeft.

Van februari tot april zie je vooral koninginnen vliegen. In mei worden de eerste werksters geboren. Die lijken op de koninginnen, maar zijn een stuk kleiner en leggen zelf geen eieren. Werksters helpen de koningin bij het uitbouwen van het nest. In de loop van de zomer komen uit de eitjes mannetjes (darren) en nieuwe koninginnen. Alleen de koninginnen zullen na de paring overwinteren en in het volgende jaar een eigen kolonie stichten.

Aardhommel op zonnebloem in tuin

Aardhommel

Tuinhommel

Hommel met de langste tong. Het lukt ze bij nectar te komen die voor andere insecten onbereikbaar is. Je ziet ze dan ook vaak bij bloemen met diepe kelken; vingerhoedskruid, kamperfoelie en witte dovenetel. De koningin vliegt vanaf maart/april.

Herken de tuinhommel:

  • Twee gele banden op het borststuk en een gele band op het achterlijf.
  • Witte 'staart'.
  • Te verwarren met de aardhommel, maar die heeft maar één gele band op het borststuk
Tuinhommel

Tuinhommel

Akkerhommel

Hele algemene hommel, die je regelmatig in je tuin zal zien als je veel bloemen hebt. Met zijn lange tong kan de akkerhommel nectar uit diepe bloemkelken pulken. Zoals smeerwortel, ossentong of witte dovenetel. De koningin maakt haar nest in een oud vogelnest of een verlaten muizenhol.

Herken de akkerhommel:

  • Oranje haren op het borststuk en de punt van het achterlijf.
  • Achterlijf is zwart behaard, maar er zijn ook lichtere akkerhommels (vooral in het oosten van Nederland) met grijze of oranje haren.
Akkerhommel op kaasjeskruid

Akkerhommel

Steenhommel

De steenhommel maakt haar nest onder boomstronken of stenen. Er kunnen wel 100 tot 300 hommels in de kolonie leven. De koninginnen kun je al vroeg in het voorjaar rond zien vliegen. Ze halen nectar bij paardenbloemen en wilgen. Later in het jaar komen andere bloemen in bloei, zoals klaver en distel.

Herken de steenhommel:

  • Zwart met een rood 'kontje'.
  • Te verwarren met weidehommel.
Steenhommel

Steenhommel

Boomhommel

De koningin maakt haar nest in allerlei holen en spleten boven de grond. Zoals een oud vogelnestje of een nestkastje dat na de winter niet schoongemaakt is.

Herken de boomhommel:

  • Roodbruin borststuk
  • Witte punt aan het achterlijf
Boomhommel

Boomhommel

Weidehommel

Kleine hommelsoort die je kunt zien in bloemrijke weides, bossen, parken en tuinen. Het is een vroege soort die al vliegt vanaf februari/maart.

Herken de weidehommel:

  • Zwart met oranje achterlijfspunt.
  • Geel bandje aan de voorkant van het borststuk en soms op het achterlijf.
Weidehommel

Weidehommel

Meer over hommels en wilde bijen

Doe in het weekend van 23 en 24 april mee met de Nationale Bijentelling! Kijk hier voor meer info

Wil je meer dieren en planten in je tuin? Ga dan aan de slag met de tuintips van boswachter Mathiska