Grote zorgen om plannen voor oefenterreinen Defensie in de natuur
Defensie zoekt naar nieuwe locaties voor de uitbreiding van haar oefenterreinen. Natuurmonumenten heeft begrip voor het belang van militaire oefeningen. Maar dat Natura 2000-gebieden en andere waardevolle natuurgebieden in ons land worden aangewezen om door Defensie met laagvliegoefeningen, explosieven of amfibische voertuigen te kunnen oefenen, vindt Natuurmonumenten onbegrijpelijk en niet uit te leggen. En dat ook nog zonder onderbouwing.
Meerdere locaties die door Defensie zijn aangewezen als oefenterrein zijn in eigendom van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten is geschrokken van de plannen en maakt zich grote zorgen. Het gaat namelijk heel slecht met de natuur in Nederland en bescherming ervan is noodzakelijk. Door stikstof, vervuiling, verdroging, versnippering en verstoring holt de biodiversiteit achteruit. Extra activiteiten die schade doen aan natuur zijn daarom onwenselijk. Niet alleen voor de natuur zelf maar ook voor mens en maatschappij.
Natuur is thuis van planten en dieren
Eén van de beoogde locaties ligt in het bosgebied tussen Loenen en Beekbergen, waar Natuurmonumenten de natuurgebieden Reeënberg en Hoeve Delle beheert. Hier zou met explosieven geoefend moeten gaan worden terwijl deze natuurgebieden het leefgebied zijn van verschillende beschermde vogelsoorten, zoals boomleeuwerik, nachtzwaluw, wespendief en zwarte specht. Ook op het Zwanenwater bij Callantsoog heeft defensie haar oog laten vallen. Hier zouden amfibische oefeningen moeten gaan plaatsvinden. Het Zwanenwater is een kwetsbaar en internationaal beschermd natuurgebied (Natura 2000). Hier broeden jaarlijks meer dan 75 vogelsoorten en het gebied ligt op de route van talloze trekvogels. Het gebied is ook een walhalla van orchideeën. Ook het Natura 2000-gebied Voornes Duin is een beoogde locatie. Het is één van de meest soortenrijke natuurgebieden van Nederland. Meer dan de helft van alle soorten Nederlandse wilde planten komt hier voor. Al deze planten trekken veel vlinders, andere insecten en vogels aan.
Ook transparantie ontbreekt
Wij vinden dat natuur beschermd moet worden want ze is de basis van ons bestaan. Bij de locatiekeuze door Defensie moeten daarom natuurgebieden worden ontzien en mogen soorten niet worden aangetast. Ook vinden we dat voorstellen en keuzes van Defensie die impact hebben op leefomgeving van mens en dier voor iedereen navolgbaar moeten zijn. Dat is nu niet het geval. Er moet daarom een transparant afwegingskader zijn dat leidt tot de keuze voor locaties. Daarnaast vragen we om onderzoek voor alle potentiële locaties naar de consequenties van de militaire activiteiten voor mens en natuur.
Natuurmonumenten gaat met Defensie in gesprek om ons standpunt kenbaar te maken en onze zorgen te uiten zodat zorgvuldige keuzes gemaakt kunnen worden die natuur maximaal beschermen.