Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bloemenpracht op Beeckestijn

26 februari 2024 | Wilco Meijers

De natuur kaal en kleurloos? Niet op buitenplaats Beeckestijn bij Velsen-Zuid, waar boswachter Eveline Blok geniet van vroege voorjaarsbloeiers. “Het gaat nu heel hard. Er ontstaan complete bloemtapijten. Wat stinsenplanten betreft is Beeckestijn met 55 soorten echt een mekka.”

Boswachter Eveline Blok

Beeckestijn staat bekend om zijn stinsenplanten. Wat zijn dat eigenlijk?

“Dat zijn bol- of knolgewassen die vanaf de zestiende eeuw werden aangeplant rondom kastelen, landhuizen en op buitenplaatsen. Om daarmee te kunnen pronken, werden uitbundig bloeiende stinsenplanten gebruikt, vaak geïmporteerd uit Midden- en Zuid-Europa. Inmiddels zijn het soorten die hier helemaal zijn ingeburgerd.”

Komen die elk jaar vanzelf op?

“Ja, stinsenplanten vermeerderen zichzelf vanuit de knol of wortelstok. Ze worden ook wel verwilderingsbollen genoemd. Als ze goed aanslaan vormen ze een heel tapijt.”

Wat bloeit er nu allemaal op Beeckestijn?

“Veel winterakonieten, die duiken meestal als eerste op, soms al in december. Verder barst het hier nu van de sneeuwklokjes en verschillende soorten krokussen. Ook het lenteklokje is hier te zien.”

 

Boswachter Eveline Blok

Eveline Blok tussen talrijke winterakonieten.

En wat verwacht je in maart?

“Verschillende soorten hyacinten en narcissen, holwortel, vingerhelmbloem, zomerklokje, grote sneeuwroem, weidegeelster en anderen. Vaak nog in combinatie met andere pareltjes van het vroege voorjaar zoals slanke sleutelbloem.”

En daarna, komen er dan nog soorten op?

“Zeker, tot in juni komen hier nog stinsenplanten op. Het hoogtepunt voor liefhebbers is de bloei van Haarlems klokkenspel, die in deze omgeving al vanaf de 18de eeuw voorkomt. Zo brengt elke periode in het voorjaar zijn eigen kleuren en geuren. Bekijk de zoekkaart met voorjaarsbloeiers eens, handig voor het herkennen van een aantal prominente soorten.”

Heb jij een favoriete soort?

“Vooral de kievitsbloem, vanwege de dunne steeltjes en de tere paarsgeblokte of crèmewitte bloemen. De spikkeltjes doen denken aan een andere lentebode; het kievitsei.”

Kievitsbloemen

Kievitsbloemen

Krijg je veel reacties van bezoekers op al die voorjaarsbloeiers?

“Ja, mensen genieten er echt van. Sommigen komen regelmatig terug vanwege het wisselende aanbod van bloeiers. Er komen ook veel tuinliefhebbers. Je vindt hier veel tuinstijlen dicht bij elkaar, zoals de Engelse landschapsstijl met romantische doorkijkjes en stinsenplanten, een klassieke kruidentuin met slangenmuur, een bloemenwaaier, een berceau en een barokke siertuin.”

Hoe zorgen jullie voor al die tuinen en bloemen?

“We prijzen ons gelukkig met de vele vrijwilligers die ons op Beeckestijn helpen. Mede dankzij hen floreert deze buitenplaats en kunnen we dat ook laten zien aan alle bezoekers. Ga eens mee met een excursie, dan ontdek je de geheimen van deze historische plek pas echt.”

Kom je als boswachter ook in andere gebieden?

“Naast mijn werkgebieden Beeckestijn en de duinen in Zuid-Kennemerland, kom ik graag op  landgoed Nijenburg in Heiloo, waar ook veel stinsenplanten groeien. Onder de kale bomen ontluiken daar in het voorjaar onder meer prachtige bosanemonen.”

Hoe kunnen mensen zelf hun tuin of omgeving met stinsenplanten verrijken?

“Plant in het najaar biologische bol- knol- of wortelgewassen en heb geduld. Zo kan het bij kievitsbloemen wel acht jaar duren voordat ze echt gaan bloeien. Maar als ze eenmaal aanslaan, gaat de rest vanzelf en kun je ze elke lente zien opkomen.”

 

Meer weten over voorjaarsbloeiers? Bekijk hier 15 soorten.

Meer weten over onze boswachters? Bekijk hier een interview met boswachter Otto de Kat.

Wilco Meijers