Nationaal Park Zuid-Kennemerland
- Erfgoed ontdekken
- Eten en drinken
- Fietsen
- Honden niet toegestaan
- Wandelen
- Bekijk alle routes
Dynamisch duingebied
Het hoge duin vlak bij zee is mijn favoriete plek. Voor me schittert de zee. Naast me stuift het zand vrij door de duinen. Achter me zie ik golvende duintoppen tot aan de horizon. Regelmatig zie ik er damherten tegen de hellingen. En altijd hoor ik het geluid van meeuwen boven me. Kom eens kijken. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een geweldige plek.
Jowien van der Vegte
Boswachter
Over het gebied
Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij Haarlem behoort tot de grootste duingebieden van Nederland. Een avontuurlijk duinlandschap waar je eindeloos kunt wandelen en fietsen. Onderweg kom je meren, bossen, open stukken en uitzichtpunten tegen. Grote kans dat je vanaf zo’n punt een damhert, konijn of Schotse hooglander ziet.
In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland beheert Natuurmonumenten vier landgoederen: Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof. Ze waren ooit eigendom van Amsterdamse kooplieden die hier hun eigen lustoord schiepen. De duinen dienden vooral als jachtgebied.
Na de Tweede Wereldoorlog verwierf Natuurmonumenten de landgoederen en kreeg de natuur voorrang. Dat zien we nu terug in het landschap. Je wandelt hier door prachtige duinlandschappen. Vrijwel ongemerkt gaan ze over in de andere duingebieden van het nationale park. Toch heeft elk landgoed zijn karakter behouden.
Duin en Kruidberg
Duin en Kruidberg is een wandelgebied in het noorden van het nationale park dat van oost naar west steeds opener wordt. Van parkbos naar duinbos, van begroeide duinhellingen naar open duin dat overgaat in het strand. Je gaat er duin op, duin af, met telkens een ander uitzicht.
Midden in Duin en Kruidberg ligt het Cremermeer, vernoemd naar de vroegere eigenaar J.T. Cremer. Een schatrijke ondernemer die in 1907 het huidige landhuis op Landgoed Duin en Kruidberg liet bouwen, destijds het grootste woonhuis van ons land. Hij liet ook het meer graven, verkocht het zand en zette er vis uit. Natuurmonumenten heeft het meer in 2012 minder diep gemaakt. Gunstig voor allerlei planten, vogels en waterbeestjes.
Midden-Herenduin
Landgoed Midden-Herenduin ligt aan de noordkant van het Nationaal Park. Het is een rustig wandelgebied waar hoge duinen afwisselen met duinvalleien en het Duinmeer, een gegraven plas met vogelkijkpunt. De hoge, droge delen zijn vaak begroeid met helmgras en duindoorn, die je aan hun oranje bessen kunt herkennen. In de vochtige laagtes vind je veel orchideeën en parnassia. En grote dieren zijn nooit ver weg. Schotse hooglanders en konikpaarden zorgen ervoor dat hun duin niet dichtgroeit. Hun graaswerk wordt aangevuld met het geknabbel van het damhert en konijn, duinbewoners die je misschien wel tegenkomt.
Heerenduinen
Landgoed Heerenduinen ligt in de noordoosthoek en ziet er heel anders uit. Je loopt hier over slingerende paadjes door prachtige duineikenbossen. De bomen zijn op leeftijd, hebben grillige vormen en veel ondergroei. Aan de randen staan ook veel dikke beuken.
In de duinen staan nog veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Ze hoorden bij de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de kust. Ze beschermden strategische punten bij IJmuiden en het Noordzeekanaal. Iets verderop, op landgoed Midden-Herenduin, kun je aan weerszijden van het pad nog een tankgracht zien. Het water moest eventuele vijandelijke tanks tegenhouden.
Koningshof
Ten zuiden van de spoorlijn naar Zandvoort ligt landgoed Koningshof, verscholen in de luwte van het binnenduin. Vanaf de parkeerplaats loop je eerst door het bloemrijke parkbos met smalle bospaadjes. Al snel zie je het riante landhuis uit circa 1900, dat boven de parkweide uitsteekt. Ervoor ligt een fraaie weide met bomengroepen. Het oorspronkelijke parkontwerp in de romantische Engelse landschapsstijl is tussen 2012 en 2014 hersteld. Lanen, boomgroepen, zichtlijnen en wandelpaden hebben in de geest van tuinarchitect Springer hun allure van weleer teruggekregen. Richting zee verandert het landschap en wandel je door duinbos met dennen dat geleidelijk overgaat in open duin.
Landgoederen en buitenplaatsen langs de duinrand: Beeckestijn
Langs de rand van de duinen zijn in de tussen de 16e en 19e eeuw veel landgoederen en buitenplaatsen ontstaan. Rijke Amsterdammers lieten een mooi huis bouwen op maximaal een dagreis van de stad, waar ze hun gasten luxueus konden ontvangen. Ook was het voor henzelf een welkome ontsnapping uit de drukke stad. Buitenplaatsen werden vooral 's zomers gebruikt en waren vooral om mee te showen. Beeckestijn is een van de mooist bewaarde buitenplaatsen, met een bijzondere bloemenwaaier, een kruidentuin en een baroktuin. Het parkbos eromheen neemt je mee door twee tuinstijlen: de Franse stijl en de Engelse stijl De Franse is een geometrische stijl met rechte lijnen en strakke vormen. De Engelse landschapsstijl heeft slingerpaadjes, verrassende doorkijkjes en romantische plekjes. Fiets er even naar toe, het is vlakbij Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bij Brasserie Beeckestijn kun je terecht voor lekkere koffie en lunch.
Het duin in
Bijna overal in het nationale park kun je vrij wandelen op de vele wegen en paden. Ook zijn er fietspaden en wandel- en fietsroutes die bij de verschillende ingangen beginnen.
Neem ook eens een kijkje in bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Daar vind je het Duincafé en een winkel. Bij de informatiebalie hebben ze leuke tips voor kinderfeestjes. Voor koffie of een luxe lunch kun je terecht bij het statige Landgoed Duin en Kruidberg, waar nu een hotel met restaurant is gevestigd. Voor heerlijk ijs, huisgemaakte patat of een broodje kun je terecht bij Hoeve Duin en Kruidberg, tegenover de duiningang Duin en Kruidberg.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een duingebied van ongeveer 3.800 hectare tussen IJmuiden, Zandvoort en Haarlem. Dit Nationale Park is in 1995 opgericht. Het is een samenwerkingsverband van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, PWN, particuliere eigenaren, IVN, een aantal omliggende gemeenten en de provincie Noord Holland. Bescherming en natuurontwikkeling van dit bijzondere duingebied staat voorop.
Agenda
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
- Ingang Duin en Kruidberg
- Duin- en Kruidbergerweg 74, 2071 LE Santpoort Noord (NH)
Vanaf de A208 neem je afslag Santpoort. Je gaat richting Santpoort. Bij de rotonde rechtdoor, na 900 meter ligt het station aan je rechterhand. Sla daar rechstaf de Kennemergaardeweg in. Na de spoorwegovergang rechts aanhouden. Sla rechtsaf bij Duin- en Kruidbergerweg nr.74, 2071 LE Santpoort-Noord en volg de smalle weg richting de parkeerplaats Duin en Kruidberg. Daar vind je de ingang van het landgoed.
- Ingang Midden-Herenduin, Nationaal Park Zuid-Kennemerland
- Ter hoogte van Duin- en Kruidbergerweg 18, 2071 LE Driehuis (NH)
- Rechtstreeks
- Ingang Heerenduinen, Nationaal Park Zuid-Kennemerland
- Heerenduinweg, 1971 JE IJmuiden (NH)
Bij de ingang van landgoed Heerenduinen is een parkeerplaats. Vanuit het Zuiden A9 afslag IJmuiden. Direct weer afslag IJmuiden (van A22). Einde afrit links richting IJmuiden. Weg vervolgen langs het Noordzeekanaal (Parkweg). Bij verkeerslichten links richting Driehuis (Minister van Houtenlaan). Einde rechts richting IJmuiden (Zeeweg), gaat over in Heerenduinweg. Na het zwembad aan je Vanuit het Noorden A9. A22 richting IJmuiden/ Haarlem-Noord. Na de tunnel direct weer afslag IJmuiden. Bovenaan afrit rechts richting IJmuiden. Einde linksaf richting IJmuiden. Weg vervolgen langs het Noordzeekanaal (Parkweg). Bij verkeerslichten links richting Driehuis (Minister van Houtenlaan). Einde rechts richting IJmuiden (Zeeweg), gaat over in Heerenduinweg. Na het zwembad aan je linkerhand sla je na 200 meter linksaf (ingang Heerenduinen). Even verder ligt de parkeerplaats aan je linkerhand.
- Parkeerplaats Koningshof, Nationaal Park Zuid-Kennemerland
- Duinlustweg 26, 2051 AB Overveen (NH)
De ingang van Koningshof met een groot wit hek ligt naast Duinlustweg 26 in Overveen. Volg de oprijlaan en je komt vanzelf uit bij de parkeerplaats.
Huisregels
Praktisch
Extra informatie
Nieuws
Direct naar
Wat wij hier doen
Stuivende duinen
In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zorgt Natuurmonumenten er samen met de andere beheerders voor dat de wind vrij spel houdt in het duin. Dat eeuwenoude spel is door luchtvervuiling verstoord. Snelgroeiende grassen krijgen hierdoor de overhand, ten koste van allerlei bijzondere duinplanten en dieren. Om weer openheid te scheppen helpen Schotse hooglanders, konikpaarden en shetlandpony’s mee. Met hun graaswerk en zware hoeven creëren ze openheid. Kom je een grote grazer tegen? Houd dan afstand, en voer of aai ze niet. In grote delen van het gebied hebben we vegetatie verwijderd. Zo kan het zand weer stuiven. In de zeereep zijn sleuven gegraven waar de wind vanaf het strand doorheen kan waaien, met prachtige nieuwe stuifduinen als resultaat. Stuivende duinen brengen leven in het duin. Het kalkrijke zand helpt duinbloemen, en daarmee insecten en vogels.