Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Parkbos Koningshof | Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelroute Parkbos Koningshof | Nationaal Park Zuid-Kennemerland
20 minuten
1,01 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Maak een korte wandeling over het majestueuze landgoed Koningshof. Je wandelt over oude lanen door het parkbos.

De korte wandeling voert je door een deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het landgoed rondom het landhuis Koningshof is 200 ha. groot en een prachtig wandelgebied met afwisselende paadjes door groen bosgebied. Deze wandelroute gaat door het parkbos over imposante beuken- en kastanjelanen. Onderweg kom je ook het oude koetshuis tegen.

  • Route is gemarkeerd met blauwe pijltjes.

Waar kun je starten

Nationaal Park Zuid-Kennemerland duinen

Wat kom je onderweg tegen?

1. Koetshuis

Hier kom je aan bij het koetshuis. Het landhuis Koningshof, koetshuis en de portierswoning zijn ontworpen door architect Abraham Salm en in 1898 gebouwd in opdracht van bankier J.A.W. Luden. Voor die tijd was het voorzien van de meest moderne voorzieningen, zoals elektriciteit en stromend water. En ietwat later zelfs een lift. Luden was getrouwd met Mathilde van Vliet, een van de erfgenamen van de familie Borski van het nabijgelegen landgoed Elswout.

2. Dood hout doet leven!

Dode bomen en ander afgevallen hout in het bos laten we gewoon staan of liggen. Spechten maken graag gebruik van het rottende, zachte hout van dode, overeind staande bomen. Met hun snavel hakken ze broedholen in de stam. Hun kuikens zijn zo veilig voor predators: dieren die zich voeden met andere dieren. Egels, knaagdieren en kleine marterachtigen gebruiken liggende dode bomen weer als natuurlijke schuilplaats. En voor een groot aantal insecten, schimmels en zwammen betekent dood hout voedsel. Zij zorgen voor verdere ontbinding, totdat de boom weer helemaal in de kringloop is opgenomen. Kijk eens naar het grote aantal gaatjes in een omgevallen boom! De natuur ruimt zelf op. Dood hout doet leven!

3. Hut van OERRR

Een hut bouwen in het bos… Wat wil een kind nog meer?! Echte kinderen van OERRR zijn hier druk in de weer geweest met het slepen van boomstammen, takken en bladeren. Een stukje verderop, op de speelweide is nog zo’n hut. OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 jaar zelf de natuur laat ontdekken. OERRR is buiten zijn, vrij zijn, op avontuur gaan….Kijk op OERRR en meld je kind aan.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes