Ga direct naar inhoud
Nieuws

Najaarstrek op Texel Deel 1...

27 augustus 2024 | Marc Plomp

Eigenlijk al eerder aangegeven: in de zomer komt de najaarstrek al langzaam op gang. Ingezet door de steltlopers. Op moment van schrijven lopen hun aantallen op Texel steeds verder op! Op de graslanden talrijke goudplevieren, langs de kust / op het wad grote groepen rosse grutto’s, bonte strandlopers en kanoetstrandlopers. Vanaf eind augustus / begin september komen hier ook de jonge vogels nog bij. Afkomstig uit de noordelijke broedgebieden, om hier te overwinteren of om op te vetten voor de vervolgreis naar de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa of Afrika.

Paapje

Naast de steltlopers breekt nu de tijd aan voor de eerste doortrekkers onder de zangvogels. In oplopende gradatie van “moeilijkheid”: Speur in de toppen van de struiken in de duinen en de piketpaaltjes in de weilanden naar op insectenjacht zijnde paapjes. Sterk lijkend op de meer algemene roodborsttapuit, te herkennen aan een forse, creme wenkbrauwstreep en een zacht oranje getinte borst. Tevens trekken vooral in de duinen de geheimzinnige draaihalzen door, een spechten-soort, qua uiterlijk en gedrag sterk afwijkend van de overige, meer algemene spechtensoorten. Grootste uitdaging, vogelen voor gevorderden……, vormt de sperwergrasmus. Jonge vogels uit noord-oost Europa belanden incidenteel in onze regionen, in plaats van dat zij een meer gangbare zuidelijke richting vliegen uit de broedgebieden. Qua uiterlijk onopvallende, forse licht-grijze vogel, nog het meest lijkend op een tuinfluiter.

Binnenkort zullen wij een vervolg geven aan het fenomeen najaarstrek door middel van passerende zeevogels langs de kust en de massale trek van zangvogels in september en oktober.

Nu al nieuwsgierig geworden naar het prachtige fenomeen van de najaarstrek? Boek een van onze vogelexcursies en speur met ons mee, op zoek naar deze pareltjes! Kijk voor ons excursieaanbod op www.vogelexcursiestexel.nl

Marc Plomp