Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wintervlinders

10 januari 2025 | Marc Plomp

De meeste mensen denken bij vlinders aan zonnige dagen in lente en zomer en dat de vrolijke fladderaars van bloem naar bloem vliegen om lekker nectar te drinken. Maar dat is slechts een klein deel van de soorten vlinders die dan actief zijn, de meeste soorten vlinders zijn ’s nachts actief en dat het hele jaar rond.

Kleine wintervlinders

In het najaar en de winter zijn er veel minder actieve vlindersoorten maar zolang het niet echt vriest, zijn er nog wel een aantal soorten bezig. Vooral eind november en begin december zijn de kleine wintervlinder en grote wintervlinder actief. 
Bijzonder aan de wintervlinders is dat ze als vlinder niets meer eten (er zijn toch nauwelijks bloemen te vinden) en dat ze alleen bezig zijn om aan het nageslacht te werken. De vrouwtjes hebben ook geen vleugels zodat alles is gericht op het lokken van de mannetjes, paren en eitjes afzetten.

Het vrouwtje komt uit de pop uit de grond, klimt langs een stam naar boven en begint feromonen (geurstoffen) uit te zenden. De mannetjes ruiken dat met hun geveerde antennen en vliegen naar het vrouwtje toe om te paren. Na de paring kruipt het vrouwtje nog wat hoger de boom in om daar de eitjes af te zetten en daarna gaat ze dood, haar taak zit er weer op. 
De mannetjes kunnen met meerdere vrouwtjes paren voordat ze ook sterven. 
Als het niet te koud wordt dan kun je de kleine wintervlinders tot in januari nog vinden.
Ieder bevrucht vrouwtje kan wel tot zo’n honderd eitjes afzetten. Niet elk eitje brengt het tot volwassen vlinder. In het voorjaar heb je vast wel eens de kleine groene rupsjes aan draden zien hangen in het bos. Heel veel van de rupsen zijn weer voer voor de jonge meesjes. 
Wat niet opgegeten wordt gaat eind van het jaar weer werken aan het voortbestaan van de soort.

Op de foto is de paring van kleine wintervlinders te zien, de foto werd genomen bij de Hertenkamp en dat is vlakbij Natuurcentrum De Marel in polder Waalenburg op Texel.

Marc Plomp