Voorsterbos
- Erfgoed ontdekken
- Eten en drinken
- Fietsen
- Mountainbiken
- Geschikt voor rolstoel
- Wandelen
- Bekijk alle routes
Welkom in de Noordoostpolder
Kom genieten van de prachtige natuur en cultuur in het Voorsterbos! Waar begin 20e eeuw nog Zuiderzee was, vind je nu dichte bossen, afgewisseld met bloemrijke graslanden en klaterende beekjes. Laat je verrassen door de enorme variëteit aan bomen, planten, paddenstoelen en dieren.
Dick Buitenhuis
Boswachter van dit gebied
Over het gebied
Voor ieder wat wils
Van één van de oudste bossen van de Noordoostpolder tot het pas in 2006 aangeplante Wendelbos, van het paddenstoelenreservaat in het Leemringveld en het industrieel erfgoed in Rijksmonument Waterloopbos tot de bloemrijke graslanden in het Kadoelerveld. Het natuurgebied Voorsterbos bestaat uit een verscheidenheid aan natuur.
Wandelen in weelderige bossen
De dikke bomen van het Voorsterbos geven je het idee dat je door een eeuwenoud bos loopt. Het Voorsterbos is in 1944 aangeplant en behoort tot één van de oudste bossen van de Noordoostpolder. Door de rijke keileemgrond groeien de bomen als kool en dat maakt dat het bos er ouder uitziet dan het is. Het bos is aangeplant als productiebos maar sinds het in 1997 in beheer is van Natuurmonumenten wordt het omgevormd tot een meer natuurlijk bos. Diersoorten als reeën, vossen en otters kun je er spotten, maar ook de boommarter en de zwarte specht hebben er een thuis gevonden. Allemaal soorten die via het oude land het nieuwe land in de polder weten te vinden.
Genieten van bloemrijke graslanden
Tussen de bossen liggen de natte graslanden van het Kraggenburgerveld en het Kadoelerveld. Naast de grote grazers (Schotse Hooglanders) vind je hier onder meer amfibieën, libellen en vlinders. Ook bijzondere planten zoals geelhartje, rietorchis en kale jonker voelen zich thuis op deze graslanden. Geniet in het voorjaar of tijdens een zomerse wandeling van de bloemenpracht!
Bos in ontwikkeling
Het Wendelbos is begin deze eeuw aangelegd als nat loofbos met populieren, wilgen en elzen. Op de drogere gronden staan eiken, kersen en essen. Het jonge bos groeit zeer snel en is volop in ontwikkeling. Er broeden veel zangvogels en het natuurgebied is erg in trek bij reeën. De grasrijke paden en distels trekken grote aantallen vlinders aan. Het Wendelbos is vernoemd naar een oud buurtschap bij Vollenhove en is 120 hectare groot.
Wereldse waterwerken
In het Waterloopbos hebben Nederlanders leren werken met water. Onze wereldwijde bekendheid als waterland danken we aan al het onderzoek dat in dit bos heeft plaatsgevonden. Een bijzondere plek in de Noordoostpolder waar we trots op mogen zijn. Dieren zoals ijsvogels, juffers en libellen voelen zich hier met al het stromende water prima thuis. In de herfst kun je in dit bos speuren naar de meer dan 400 soorten paddenstoelen, zoals de gekraagde aardster en de kluifjeszwam.
Paddenstoelenreservaat
De Mycologische Vereniging Nederland met een kleine 1000 paddenstoelenfans vierde in 2008 haar 100-jarig bestaan. Zij wilden een Paddenstoelenparadijs creëren en Natuurmonumenten werkte daar in het Voorsterbos graag aan mee. Van de 3500 soorten paddenstoelen die Nederland rijk is, vind je er in het gehele Voorsterbos maar liefst 800. Het in 2016 aangelegde Paddenstoelenreservaat in het Voorsterbos is nog volop in ontwikkeling. De komende jaren zullen hier steeds meer paddenstoelensoorten kunnen worden ontdekt. Ontdek dit bijzondere Paddenstoelenparadijs via het nieuwe Sporenpad.
Verbinding met het polderlandschap
Het Kadoelerbos ligt evenwijdig aan de oude kustlijn van het IJsselmeer en is een zeer gevarieerd bos. In de ondergrond zit veel keileem, waardoor de bodem vochtiger is. De naastgelegen voormalige landbouwakkers zijn enkele jaren geleden omgevormd tot natuurgebied: het Kadoelerveld. Deze nieuwe natuur, met plassen en moerassige laagtes, vormt een overgang van het Kadoelerbos naar het open polderlandschap. Planten en dieren die al in het Voorsterbos leven, krijgen zo een groter leefgebied en kunnen zich beter handhaven en verspreiden.
Agenda
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
- Boswachterskantoor Flevoland
- Kraggenburgerweg 21, 8317 RG Kraggenburg (FL)
- 0527252570
- [email protected]
- Rechtstreeks