Natuurmonumenten gaat door met invoering parkeerbijdrage Waterloopbos
Het Waterloopbos trekt jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers. Om iedereen te kunnen laten genieten van dit bijzondere natuurgebied zijn goede voorzieningen nodig. Het onderhouden van het gebied én deze voorzieningen kost veel geld. Om deze kosten eerlijker te verdelen, voert Natuurmonumenten een parkeerbijdrage in voor bezoekers die geen lid zijn.
Het Waterloopbos is een Rijksmonument in eigendom en beheer van Natuurmonumenten. Door het invoeren van parkeerbijdrage draagt iedereen die met de auto komt structureel bij aan het behoud van het Waterloopbos. Leden van Natuurmonumenten dragen via hun lidmaatschap al bij en hoeven niet te betalen om te parkeren.
Zorgvuldige invoering
Natuurmonumenten hecht veel waarde aan een zorgvuldige invoering van de parkeerbijdrage. Daarom is vooraf onderzoek gedaan naar de herkomst en het bezoekpatroon van bezoekers. Daaruit blijkt dat 86% van de bezoekers van buiten de gemeente Noordoostpolder komt en 90% van de bezoekers minder dan één keer per maand naar het gebied komt. Dit laat zien dat het Waterloopbos vooral wordt bezocht door dagjesmensen. Uit ervaring blijkt dat deze bezoekers veelal geen bezwaar zien om een financiële bijdrage te leveren aan hun uitje.
Het invoeren van de parkeerbijdrage is uitvoerig besproken met de gemeente en provincie. Eén van de zorgen van de gemeente betreft het mogelijk wildparkeren buiten het natuurgebied. De ervaring van Natuurmonumenten van (betaalde) parkeerplaatsen elders in het land is dat ontwijkgedrag van parkeerders zelden voor komt en nooit tot overlast lijdt. Mocht er toch sprake zijn van ongewenste parkeersituaties, dan worden in overleg met de gemeente passende maatregelen genomen.
Parkeerbijdrage helpt behoud Waterloopbos
"Het Waterloopbos is een prachtig natuurgebied én uniek cultureel erfgoed in Nederland. Iedereen is er welkom en de toegang tot het bos blijft gratis. Dat vinden we belangrijk. We willen dat zoveel mogelijk mensen kunnen ervaren hoe Nederland is gevormd als waterland," zegt Jos Schouten van Natuurmonumenten. Het Waterloopbos vraagt om zorgvuldig beheer. Niet alleen vanwege de natuur, maar ook vanwege de historische waterloopkundige modellen die hier bewaard zijn gebleven. Naast alle modellen zijn er voorzieningen zoals wandelpaden, bankjes, informatiepanelen en educatieve activiteiten. “Al deze voorzieningen dragen bij aan de beleving van het gebied, maar brengen bij elkaar opgeteld ook hoge kosten met zich mee. De parkeerbijdrage draagt bij om dit unieke stukje Nederland ook voor de toekomst in stand te houden en door bezoekers van te kunnen blijven genieten”.
Voor de voorzieningen die horen bij het kunnen betalen van de parkeerbijdrage is een omgevingsvergunning aangevraagd. Denk aan het plaatsen van een slagboom en een betaalzuil. Natuurmonumenten streeft ernaar dit najaar met de parkeerbijdrage te starten.
Op meerdere plekken in het land
Natuurmonumenten heeft ook op andere drukbezochte locaties een parkeerbijdrage ingevoerd. Lees er hier meer over.