Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden langs fietspad Dennescheerderdreef

07 maart 2023 | Miranda Fieret

Amerikaanse eiken en zwakke beuken worden verwijderd zodat het fietspad langs de Dennescheerderdreef veilig begaanbaar blijft.

Reuzenzwam

Vooral de beuken hebben veel te lijden gehad. Er zit reuzenzwam in. “Het is met pijn in het hart, het zijn bomen van misschien wel tweehonderd jaar oud”, vertelt boswachter Donald van Hoek op Landgoed Visdonk. “Maar als we niks doen kunnen we de veiligheid van onze bezoekers niet meer garanderen”.

Reuzenzwam is een parasitaire houtschimmel die vanaf de zomer tot aan de vorst zichtbaar is rond de voet van de stam. Soms komen er ook zwammen uit de stam. De reuzenzwam zorgt voor rot in de wortels. In korte tijd kunnen grote delen van het wortelgestel wegrotten. “De boom wordt instabiel en kan daardoor vallen met storm of harde wind”, legt Van Hoek uit. Helaas is de reuzenzwam niet te stoppen. Als deze zwam inmiddels in de boom zit, zal hij steeds meer verzwakken.

Voordat Natuurmonumenten aan de slag gaat, wordt eerst vleermuisonderzoek gedaan. Er wordt gekeken of vleermuizen overwinteren in de holtes van de bomen. Voor de meeste vleermuissoorten is de winterslaap bijna ten einde. “We proberen nesten en holtes te behouden, dan halen we alleen het gewicht van de tak eraf”.

De werkzaamheden staan gepland op 9 en 10 maart. Het fietspad aan de Dennescheerderdreef is daarom voor een gedeelte afgezet.

Miranda Fieret
Miranda Fieret