Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe boswachters communicatie en beleven bij Natuurmonumenten West-Brabant

26 september 2024 | Miranda Fieret

Samen zorgen ze ervoor dat de natuur (& cultuur) van de Baronie, Brabantse Wal en Turfvaartse Landgoederen een stem krijgt. “En dat die gaat leven bij zoveel mogelijk mensen, jong en oud. Dat doen we door middel van allerlei activiteiten, routes, samenwerkingen en media.”

Elvira en Otto op landgoed Visdonk

Elvira: “Dit heb ik altijd willen doen”
Elvira Visser kwam actiever met Natuurmonumenten in aanraking toen ze er wandelingen organiseerde voor haar vorige werkgever. “Ik begon hier in West-Brabant 7 jaar geleden en vind het mooi dat ik als vrijwilligerscoördinator mijn werk nu kan uitbreiden met die van boswachter communicatie en beleven. Dit heb ik altijd al graag willen doen. Er zijn taken die bij beide functies horen en die in elkaar overlopen. Zo communiceren onze vrijwilligers als ‘goed gastheer(vrouw)’ met natuurbezoekers en zorgen zo voor extra beleving. Zij worden op hun beurt in het zonnetje gezet met speciale vrijwilligersactiviteiten die ik voor hen organiseer.”

Elvira communiceert nu ook zelf rechtstreeks naar het publiek. “Via webinformatie, fotografie, routes, vormgeving, evenementenorganisatie, etc. Ik zet me graag in voor onze OERRR-activiteiten, een educatief programma voor de jeugd. Op allerlei manieren proberen we je al heel jong enthousiast te maken voor onze mooie natuurgebieden waarin veel cultuur te vinden is. Zo ben ik er zelf ook ingerold: als kind ging ik mee met IVN natuurtochten, in de Dordtse Biesbosch op zoek naar bevers. Bij Natuurmonumenten West-Brabant hebben we voor de jeugd avontuurlijke safari’s, die door mijn vaste collega Miranda en freelancer Freek Lemmens zijn bedacht. Inmiddels staan ze veel vaker op de Natuurmonumentenagenda.”


Otto: “De verwondering is overal”
Otto de Kat begon zijn werkzaamheden bij Natuurmonumenten op Tiengemeten en deed die vervolgens voor Zeeland i.c.m. landelijke marketing. “Nu ben ik fulltime boswachter communicatie en beleven, voor Zeeland én West-Brabant. Een duidelijke overlap vind je in de Dintelse Gorzen, een unieke mix van zout en zoet aan de rand van West-Brabant, die door de aard van de natuur in beheer is bij Natuurmonumenten Zeeland-Volkerak. Doordat ik in beide beheereenheden werk kan ik natuurliefhebbers gerichter bereiken. Ik werk nu voor een gebied met een hele diverse flora en fauna; die variatie vind ik echt tof. Van de Zeepeduinen tot voorbij de Oude Buisse Heide: het is toch fantastisch dat ik dat allemaal een stem mag geven!” 

Bij Otto werd de natuur er met de paplepel ingegeven. “Op de fiets vertelde mijn vader al over de verschillen tussen grutto en kluut. De echte passie kreeg ik tijdens een sociaal project dat ik deed in de townships van Zuid-Afrika. Vlakbij was het oudste ‘game reserve‘, waar ik tussen de big five snel het portier opende om te kijken hoeveel keversoorten er in olifantenpoep zitten ... De verwondering voor het kleine is hier niet minder. Zoals die haas die voor ons uit huppelt, de heide die in bloei staat, de vuurlibel waar een bezoeker ons spontaan op wijst, zo bijzonder!
Ik probeer overal van toegevoegde waarde te zijn, toen in Zuid-Afrika en nu bijvoorbeeld in Geopark Schelde-Delta waartoe de Brabantse Wal en Zeeland behoren. Om mensen van de natuur bewust te maken, neem ik ze er het liefst echt in mee: met excursies, filmpjes, nieuwsberichten en meer. 

Elkaar aanvullen
Elvira, Otto en Miranda zijn samen bij Natuurmonumenten West-Brabant verantwoordelijk voor alles wat met publiek te maken heeft. “We werken nauw samen met onze collega-boswachters beheer en ecologie, want bij natuur en natuurbeleving zijn er geen strakke scheidslijnen. Met onze individuele verschillen vullen we elkaar goed aan en kunnen we als één team voor onze natuurgebieden en cultuurlandgoederen in West-Brabant zorgen. Zodat je er ook als bezoeker ten volle van kunt genieten!” 

Tekst: Ans Goorden


 

Miranda Fieret
Miranda Fieret