‘Blij met mijn switch van tour operator naar boswachter ’
“Op mijn fietstochten door Europa ontdekte ik dat ik boswachter wilde worden”. En dat is Niels Visker (37) ook gelukt, want sinds september 2022 werkt hij als boswachter beheer bij Natuurmonumenten West-Brabant. “Ik ben echt blij met die overstap. De grootste mind shift was dat ik 8 jaar geleden na mijn HBO carrière in de Amsterdamse non-profit wereld koos voor de MBO studie Bos- en Natuurbeheer (BBL). Ik wilde buiten werken en de natuur beschermen en dan was deze studie de meest logische keuze. En, Natuurmonumenten is de organisatie die het beste bij mij past.“
Niels Visker groeide op in Oosterhout en verhuisde naar Amsterdam voor zijn studie International Event, Music & Entertainment Studies en later zijn eigen tour company. “Ik besloot om een jaar door heel Europa te gaan fietsen. Onderweg kocht ik een verrekijker en zag de mooiste vogels, zoals de zwarte ooievaar, koningsadelaar en de drieteenspecht. De vaak prachtig geïllustreerde informatieborden over de flora en fauna in de verschillende landen inspireerden me om meer voor de natuur te gaan doen en me om te scholen. Mijn stages liep ik eerst in de heemtuin van Zaandam en daarna bij Staatsbosbeheer op Schouwen-Duiveland en Noord-Brabant (Breda). Helaas kreeg ik de ziekte van Lyme die me drie maanden aan bed kluisterde. Toen ik gelukkig weer herstelde wilde ik nog een Europese fietstocht maken, nu beter op de hoogte van de natuur die ik onderweg mocht bewonderen. Eenmaal terug solliciteerde ik op mijn huidige functie bij Natuurmonumenten West-Brabant, waar ik nu vol passie aan de slag ben, omringd door mooie gebieden, fijne collega’s en meer dan genoeg uitdagingen voor de toekomst.
Natuurwaarde en wilde bijen
Niels werkt als boswachter in heel West-Brabant. “Ik loop mee met collega’s, voer klussen uit en ontdek wat er allemaal speelt in onze beheergebieden. Gebiedskennis opdoen is hierin belangrijk. We zorgen met het onderhoud voor de hoogst haalbare natuurwaarde. In het veld word ik ook geconfronteerd met de gevolgen van stikstof waardoor bijvoorbeeld bramen, brandnetels en grassen woekeren en andere gewassen verstikken. Gelukkig kan ik nu een actieve bijdrage leveren om de biodiversiteit terug te krijgen zodat bijvoorbeeld meer insecten terugkeren.” Insecten hebben Niels altijd geïntrigeerd. Als kind zat hij uren in de tuin tussen de lieveheersbeestjes en vlinders. “En dat zie ik nu weer bij mijn jonge neefje terug, heel mooi! Ik kan nog steeds een hele dag met insecten bezig zijn en zet me als vrijwilliger bij de Stichting Natuurmuseum in Tilburg in voor de wilde bijen. Maar ook een boommarter boeit me enorm: deze zomer zag ik er een in het Mastbos, een magisch moment! Hij liep over het wandelpad mijn richting uit en had me aanvankelijk totaal niet door, alsof hij in gedachten verzonken was. Ik verdiep me tevens graag in de plantenwereld: in de Grevelingen had ik het geluk om de steeds zeldzamer wordende herfstschroeforchis te zien.”
Sociaal aspect heel belangrijk
Zichtbaar zijn in het veld vindt Niels essentieel. “Tijdens het werk maak ik een praatje met wandelaars en eens per week werk ik samen met onze vrijwilligers in ons beheergebied Landgoed Oosterheide. Dat is slechts 300 meter van mijn ouderlijke woning vandaan; wie had toen kunnen bedenken dat ik hier nu elke donderdagmorgen als boswachter aan de slag ben …! Naast onderhoud en natuurbeheer ben ik geïnteresseerd in de ecologie en het sociale aspect. Ik hoop in de toekomst steeds meer verantwoordelijkheid te mogen dragen en uitdagingen aan te gaan.
Werken bij Natuurmonumenten geeft me het gevoel dat ik me echt nuttig kan maken voor de natuur, want de staat van de natuur baart me toch wel zorgen. Ik ben heel blij dat ik de overstap heb gemaakt naar de functie van boswachter bij mijn droomorganisatie die zich ook op de jeugd richt. Ik heb er echt zin in. En … zowat mijn hele familie is inmiddels lid van Natuurmonumenten geworden!”
Tekst en foto: Ans Goorden