Gespot: boommarters en andere bosbewoners in de Snippert
Wie overdag in het bos wandelt zal ze niet gauw tegenkomen. Kleine roofdieren zoals de boommarter, steenmarter en bunzing zijn pas na de schemering actief. De zoogdiervereniging deed onderzoek en plaatste een wildcamera in onze gebieden. Ze hoopten een bunzing aan te treffen. Helaas lukte dat niet. Andere bosdieren poseerden wel even voor de camera.
Geen bunzing, wel boommarter
Vrijwilligers van de zoogdiervereniging plaatsten een aantal wildcamera’s in de Snippert. Ze deden dit in het kader van een landelijk onderzoek naar de verspreiding van bunzing en boommarter. Natuurmonumenten werkt altijd graag aan dit soort onderzoeken mee. In de Snippert hoopten ze de bunzing aan te treffen. Helaas liet deze zich niet zien. De boommarter kwam wel vaak buurten.
Bijvangst
Gelukkig is het eerder dit jaar in andere gebieden wel gelukt om bunzing en boommarter in beeld te krijgen. Daarmee is een stukje van de puzzel weer afgerond en is er een beter beeld hoe het met deze soorten in Nederland gaat. Een ree en grote bonte specht lieten zich wel zien. Een mooie bijvangst.
Boommarter en steenmarter
Boom- en steenmarter zijn ongeveer even groot. Beiden hebben ze het formaat van een kleine kat en een licht befje. Ze zijn even lenig, eten hetzelfde en kunnen klimmen als de beste. Het belangrijkste verschil in het uiterlijk is de kleur van de ondervacht: licht bij de steenmarter en donker bij de boommarter.
Bunzing
Een bunzing heeft een wit snoetje en hoewel het een aaibaar beestje lijkt, is het toch echt een roofdier. Dierlijk voedsel heeft de voorkeur, maar ook fruit staat soms op het menu. Af en toe legt de bunzing een voedselvoorraad aan van kikkers of eieren. Hij begraaft het voedsel of neemt het mee naar een rustig eetplekje. Voor later, als appeltje voor de dorst. Zijn rustplaats is de oude plek van een ander: oude holen van bijvoorbeeld konijn, mol, vos en das. In de winter verhuist hij graag naar een warmere plek, zoals onder stro- en hooibalen bij boerderijen.
Kleinschalig landschap biedt schuilplaatsen
Het instandhouden van holle bomen, overhoekjes en andere kleinschalige landschapselementen en het laten liggen van takkenhopen en rietbossen zijn goede maatregelen die er voor zorgen dat de bunzing voldoende schuilplaatsen heeft.
Wandelen in de Snippert
Starten en parkeren kan bij de Judithhoeve en vanaf daar kan je een wandeling maken door de Snippert. Van oudsher is het een productiebos. Je ziet het nog aan de rechte rijen. We werken nu aan meer variatie. Natuurmonumenten laat bijvoorbeeld dood hout liggen zodat kleine dieren, insecten en paddenstoelen hier hun leefruimte vinden. Andere plekken maakten we open zodat zonnestralen de bodem kunnen bereiken en bodembedekkers kansen krijgen. Hier download je de route.