Compleet overzicht vlinders en sprinkhanen Linderzijde
Linderzijde is de verzamelnaam voor de gebieden De Tip, Galgenven, Lindermaten, Haagse Bos en Snippert. In 2020 voerden we hier een complete telling uit van dagvlinders en sprinkhanen. Samen met eerdere tellingen hebben we nu een compleet beeld. Gelukkig troffen we bijzondere soorten aan.
Verrekijker, zon, geen wind
Dat tellen gebeurt onder vaste voorwaarden op verschillende tijdstippen. Het zonnetje moet schijnen en er moet nagenoeg geen wind zijn. Het speuren met de verrekijker langs bosranden heide- en graslanden kan dan beginnen. Op Linderzijde is in 2020 voor de eerste keer een complete telling van dagvlinders en sprinkhanen uitgevoerd.
Vlindertellingen
Er liggen in de deelgebieden ook enkele vlindertelroutes langs paden in het bos die al enkele jaren geteld worden. De telling in 2020 en de eerdere vlindertellingen maakten het vlinder- en sprinkhaan beeld nog completer. Door goed te monitoren kunnen we met ons beheer nog beter rekening houden met bijzondere soorten die hier voorkomen. Vooral voor de graslanden is een aanpassing in bijvoorbeeld de maaifrequentie meteen zichtbaar in de aanwezige vlindersoorten. Zo kunnen we direct zien of we het goed doen.
Bruin zandoogje aan top
Op veel graslanden komen de kenmerkende vlindersoorten voor zoals groot dikkopje, hooibeestje, icarusblauwtje en zwartsprietdikkopje. Het bruin zandoogje is met 313 individuen het meeste gespot, gevolgd door oranjetipje met bijna 100. Meer zeldzame soorten die gezien zijn op Linderzijde zijn het geelsprietdikkopje, heideblauwtje, keizersmantel en kleine ijsvogelvlinder.
Samenwerken met boeren
Op Linderzijde geldt: we doen het op de meeste graslanden goed! Dat is fijn om te weten, ook voor de boeren die ons helpen met het beheer. Zonder hen kunnen we dit niet voor elkaar krijgen. Voor onze kleine heideveldjes kregen we de tip om de boomopslag wat te beperken. Een paar boompjes is goed voor de variatie, teveel boompjes wordt al snel een bos waardoor je de speciale heidesoorten kwijtraakt. Daar zijn we dus mee aan de slag gegaan.
Sprinkhanen spotten doe je met je oren
Van de sprinkhaansoorten zijn moerassprinkhaan en heidesabelsprinkhaan de meest bijzondere. Die konden we toevoegen aan de lijst. De ratelaar is het meeste waargenomen in het gebied met 172 individuen. Voor het spotten van de sprinkhanen is een goed gehoor het belangrijkste. Ze maken allemaal een uniek geluid, waarnaar ze soms ook vernoemd zijn bijvoorbeeld krasser of snortikker. Maar je moet wel goed weten waar je naar moet luisteren.