Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bijzondere nachtvlinders in de Snippert

02 juli 2020 | Simone Damhof

In Twente zijn er verschillende groepen vrijwilligers die ‘monitoren’. Deze groepen ‘tellers’ helpen ons om de bewoners in onze gebieden in kaart te brengen. Meestal gaan ze jaarlijks op pad en tellen dezelfde route op ongeveer dezelfde tijd onder dezelfde weeromstandigheden. Door elke keer onder dezelfde condities te tellen krijgen we een goed beeld over toename of afname van bepaalde dier- en plantensoorten.

nachtvlinder - tweekleurige tandvlinder door scholley - wikipedia

Monitoren

Elke vrijwilligersgroep heeft zijn eigen specialisme. We hebben bijvoorbeeld een groep ‘vogelaars’, die zien met hun oren en herkennen aan elk deuntje  de bijbehorende vogel. Maar er zijn ook deskundigen op het gebied van amfibieën of libellen. Misschien kom je ze al struinend en tellend tijdens een wandeling wel eens tegen.

Nachtvlinders

De nachtvlindertellers bivakkeerden pas geleden in de Snippert. Vlak voor het donker verzamelen, frame opbouwen en voorzien van een helderwit laken. Dan een grote lamp erop en kijken wat er komt.  Je zou denken dat alle ‘’motjes’ van die kleurloze bruinbeige vlindertjes zijn. Allemaal een beetje van hetzelfde. Niets is minder waar. Er zijn in Nederland meer dan 900 soorten nachtvlinders. Allemaal met en andere tekening op hun vleugels, andere kleuren en voorkeuren voor voedsel en leefomgeving.

Zeldzaam

In De Snippert trof de vrijwilligersgroep 130 verschillende soorten aan waarvan er twintig nieuw zijn voor dit gebied. Drie soorten zijn zelfs zeer zeldzaam, de tweekleurige tandvlinder, de haagbeukmot en de dennenbandspanner. De tweekleurige tandvlinder heeft de berk nodig. En ‘what’s in a name’ de dennenbandspanner heeft een bandtekening dwars over de vleugels. Om te leven is de dennenbandspanner afhankelijk van dennenbomen. Die zijn er in de Snippert nog volop te vinden, het was immers ooit eens een oud productiebos. Wat de waardplant van de haagbeukmot is mag duidelijk zijn.

Door dood hout nieuw leven

De reden waarom er zoveel nachtvlinders in de Snippert hun plek vonden is vast omdat het er rustig is en natuurlijk ook omdat de juiste bomen en planten voor hen aanwezig zijn. Vroeger was het een productiebos en als je er wandelt zie je het nog aan de oorspronkelijke rechte rijen met bomen. Langzaam maar zeker neemt de natuur het over. Dood hout laten we bijvoorbeeld liggen zodat mossen, schimmels, insecten en andere kleine dieren er een plek vinden. Een minder bekend wandelgebied maar zeker de moeite van het ontdekken waard. Hier download je de wandelroute.

Simone Damhof
Simone Damhof