Ga direct naar inhoud
Nieuws

‘We doen het voor de natuur en voor ons plezier’

05 juni 2023 | Paul Begijn

Het Slotbos in Burgh-Haamstede met de aangrenzende Zeepeduinen is hun werkterrein en daar zijn de inlagen aan de Oosterschelde recentelijk bijgekomen. Natuurmonumenten vrijwilligers Mart Joosten, Theo Peters en Wim Meekel zorgen hier voor de afrastering. “Zodat de grazers veilig hun goede werk kunnen doen en bezoekers vrij kunnen genieten in de voor hen toegankelijke gebieden.” Er zijn diverse wandelroutes die langs duinen, meertjes en bossen leiden waarin je onder andere reeën, damherten en bijzondere vogels kunt spotten. De rasterploeg werkt hier graag: “Terwijl we lekker buiten zijn doen we iets terug voor de natuur. Intussen zien we veel, zoals een imposante geweidrager die op 10 meter afstand zomaar naar je staat te kijken.”

vrijwilligers sd

Tekst: Ans Goorden

De koffie staat al klaar als we de heren ontmoeten in de werkschuur van Natuurmonumenten vlakbij het indrukwekkende Slot Haamstede. Boswachter Aart Goedhart komt ook binnen en verrast ons met Zeeuwse bolussen terwijl hij een korte toelichting geeft op de werkzaamheden die morgen. Voordat Mart, Theo en Wim aan de slag gaan, vertellen ze ons eerst over hun vrijwilligerswerk en hoe ze hier zijn beland. Van het drietal is Mart er het langst bij. Via hem zijn Theo en Wim er later bij gekomen; die reageren schertsend: “Mart ronselde voor dit werk zelfs zijn vrouw, haha.”



Een vacature in de duinen

Toen Mart in 2015 met pensioen ging en naar Burgh-Haamstede verhuisde, dacht hij: “Wat nu, wat ga ik doen? Ik wandelde door de Zeepeduinen en hoorde over de vacature voor Natuurmonumenten vrijwilligers in de rasterploeg. Ik solliciteerde bij boswachters Jan en Bianca en werd gelukkig aangenomen. Nadat mijn collega-rasteraar stopte deed ik het werk alleen. Gelukkig bood mijn vrouw aan te helpen en dat heeft ze een jaar met plezier gedaan. Inmiddels hebben we een ploeg van 4 man, waarvan er steeds 2 of 3 (roulerend) een ochtend in de week aan het werk zijn. We overleggen eerst met Aart en gaan verder heel zelfstandig aan de slag. We inventariseren, controleren, constateren en repareren de afrastering in de gebieden van Natuurmonumenten in de Kop van Schouwen, waaronder het Slotbos, de Zeepeduinen en de inlagen aan de Oosterschelde. En we helpen nu ook bij nestbescherming in andere delen van Zeeland.”

slot haamstede

Het prachtige Landgoed Slot Haamstede en aangrenzende Slotbos vormt het werkterrein van de heren.

Heel dicht bij de dieren

Voor Theo is dit vrijwilligerswerk een mooie tegenhanger van zijn beroep: teamleider op een VMBO school. “Fysieke arbeid in de natuur is rustgevend. Maar soms schrik je, zoals die keer dat er wel 7 lepelaars vlakbij uit de sloot opvlogen en 10 reeën uit het riet sprongen. Een bijzondere ervaring! Het is hier prachtig en dankzij de kennis van Wim herkennen we steeds meer vogelsoorten. Helaas vinden we ook afval. Er komen hier veel wandelaars en soms stellen ze ons vragen. Die proberen we te beantwoorden of spelen we door naar de boswachter.”

Wim wilde zelf ooit boswachter worden: “Ik ging iets anders doen maar werk nu als vrijwilliger toch nog in en voor de natuur. Lekker buiten tussen de beestjes en dat in goed gezelschap met deze mannen! De dieren komen soms heel dichtbij als je bezig bent. Zo’n groot damhert kan je dan aankijken op een manier van: wat doe jij hier? Vogels hebben mijn grootste interesse, soms zien we wel 20 verschillende soorten op een ochtend. Ik ben jaren vrijwilliger bij de Vogelbescherming geweest en heb vogelfotografie als hobby.”



De heren vertellen vol passie over hun vrijwilligerswerk: “We helpen de natuur en doen dit zeker ook voor ons eigen plezier. Werken in een mooi gebied, vlakbij het water, met het Slot als buur … en dan samen filosoferen over wat je aan flora en fauna hebt gezien: hoe mooi is dat!”.

We rijden in een kleine truck volgeladen met gereedschap, palen en draad naar een stuk afrastering bij het Slotbos. Mart, Wim en Theo poseren even voor de foto, maar staan al te popelen om aan de slag te gaan, want er staat een paal los! Dankzij de bevlogenheid van deze heren en alle andere Natuurmonumenten vrijwilligers kunnen we samen beter zorgen voor onze beheergebieden waarin de diversiteit steeds een beetje groter wordt.



 

slotlaan

Tip: wandel in de Zeepeduinen, bewonder Slot Haamstede, fiets langs de inlagen en de Oosterschelde naar de Plompe Toren die je elke dag kunt bezoeken. Welkom bij Natuurmonumenten in de Kop van Schouwen!

Paul Begijn
Paul Begijn