Nieuwe BOA Tom: ‘Met toezicht en handhaving help ik de natuur’
Hij werkt graag met mensen en het liefst is hij altijd in de natuur te vinden. Met zijn afgeronde opleiding Eco & Wildlife en nieuwe baan als boswachter Toezicht & Handhaving heeft hij zijn perfecte combinatie gevonden. Tom Oonk (23) is sinds kort de nieuwe BOA bij Natuurmonumenten Zeeland-Volkerak. Al moest hij daarvoor wel van het noordoosten naar het zuidwesten van ons land verhuizen. Tom: “Gelukkig was Zeeland al mijn tweede thuis; van kind af aan ging ik met ons gezin op vakantie in Burgh-Haamstede. Al spelend in de Zeepeduinen ontstond mijn interesse voor onder andere vogels en amfibieën. Nog steeds is dit beheergebied in de Kop van Schouwen mijn favoriet.”
Tekst Ans Goorden
We ontmoeten Tom middenin de ruige natuur van Levensstrijd, vlakbij Zierikzee. Op de achtergrond lepelen de lepelaars, roepen de grutto’s en zwemmen de vogels in koppels rond. Het is lente, maar nog koud en winderig. Gelukkig biedt het kantoor van Natuurmonumenten hier zowel een prachtig uitzicht als beschutting. Tom bereidt zich op dat moment met een gerichte opleiding en diverse werkzaamheden voor op zijn nieuwe taak als BOA. “Ik check onder andere de bebording, want als die niet duidelijk is wordt handhaven lastig. Ik signaleer, bijvoorbeeld als er een raster kapot is. Ik breid mijn netwerk steeds verder uit: met samenwerkingspartners, vrijwillige boswachters en omwonenden. Het is fijn werken wanneer de lijntjes kort zijn. Ik draai regelmatig een dagje mee met de collega’s, zoals onlangs op Neeltje Jans dat we samen beheren met het Zeeuwse Landschap.
‘Er is hier een berg aan kennis’
Ook vrijwillige boswachters houden toezicht in onze beheergebieden en voor advies kunnen ze altijd bij Tom terecht, dat geldt ook andersom. Tom: “Zij werken vooral in de weekenden, dan is het handig dat ik geen 9-tot-5-mentaliteit heb en flexibel ben. Ik ervaar mijn collega’s van Natuurmonumenten als zeer hulpvaardig: er is hier een berg aan kennis in huis die ze altijd bereid zijn met je te delen. De sfeer is laagdrempelig en huiselijk, daar ben ik erg blij mee. En, sinds ik flink aan het fotograferen ben, leer ik elke dag nóg meer over de mooie flora en fauna van Zeeland-Volkerak.”
‘Ik leg graag uit waarom’
Als BOA kun je van alles tegenkomen, zelfs zaken die onder de criminaliteit vallen en waarbij je dus als (groene) politieagent moet optreden. Maar meestal gaat het om loslopende honden of bijvoorbeeld mensen die zich buiten de paden begeven. Dan vind ik het belangrijk uit te leggen waarvoor en voor wie de regels zijn, en waarom ze zich daaraan dienen te houden. Liever dan gelijk waarschuwen of boetes uitdelen maak ik waar mogelijk eerst een praatje met onze bezoekers en wijs hen op wat wel en niet is toegestaan. Vaak blijkt dat ze niet volledig beseffen wat hun daden voor de natuur betekenen. Ik maak mijn uitleg zo interessant mogelijk in de hoop meer begrip te krijgen voor de situatie.”
Een mooie taak
Tom kreeg de liefde voor de natuur van huis uit mee. “Met mijn oma ging ik al mee naar diverse activiteiten van de Vogelbescherming zoals het monitoren van vogels. Mijn vader was hovenier en mijn ouders namen me elke zomer mee naar het ‘Zeepe’. Ik groeide op in het groen en wilde eigenlijk eerst dierenverzorger worden. Soms denk ik terug aan mijn jeugd, aan dat jongetje van toen dat niet snapte waarom je op sommige plekken geen hutten mag bouwen. Nu ben ik degene die de natuur mag helpen beschermen en behouden, een mooie, dankbare taak waar ik elke dag naar uitkijk!”