Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Sint-Pietersberg en Jekerdal 6,3km

Waar: Sint-Pietersberg

Fort Sint-Pieter NAMO58194
1 uur 34
6,3 km

Over de route

Deze route is bewegwijzerd met een blauwe ruit

De wandeling start op de parkeerplaats Oog van Sint-Pieter. Vanuit daar wandel je het pad op omhoog richting fort. Daarna wandel je over de Sint-Pietersberg en door het prachtige Jekerdal. Geniet van de spectaculaire uitzichten en hoogteverschillen.

 

Waar kun je starten

Platform groeve met publiek
Startpunt

Parkeerplaats Oog van Sint Pieter

Wat kom je onderweg tegen?

1. Fort Sint Pieter

De route is blauw bewegwijzerd

In 1673 vond het Beleg van Maastricht plaats. De stad werd ingenomen door de Fransen, door Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Een bijzonder detail. Zijn generaal d’Artagnan werd bij die belegering dodelijk verwond. Deze generaal kennen we tegenwoordig beter als de bekendste persoon uit het boek De Drie Musketiers van Alexandre Dumas. Maar eigenlijk is hij de 4e musketier, na Athos, Porthos en Aramis. Nadat Nederland de stad Maastricht van Frankrijk teruggekregen had, liet stadhouder Willem III Fort Sint Pieter in 1701 bouwen. Juist om vanaf dan de stad tegen aanvallen uit het zuiden te beschermen.

Het fort in de 19e eeuw

Na de Napoleontische tijd (1815) werd het fort vergroot met de bovenste grote kanonpoorten en later ook de caponnières. Dit zijn de lage gebouwen op de hoeken rond de droge gracht. De laatste keer dat het fort een echt strijdtoneel was, was tijdens de Belgische afscheiding van 1830 tot 1839. Na 1867 werd het fort niet meer gebruikt. Het fort verviel en werd gebruikt als opslagplaats, stal en ‘steengroeve’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond op het fort een uitkijkpost voor luchtalarm, het betonnen gebouwtje kun je nog zien.



Restauratie van het fort

In 2014 werd de grondige restauratie van het fort afgerond. Tijdens de restauratie is rekening gehouden met bijzondere muurplanten als stengelomvattend havikskruid, muurvaren, muurleeuwebek en wit vetkruid. Ook is er tijdens de werkzaamheden rekening gehouden met de vleermuizen die in het fort overwinteren, zoals de franjestaart, watervleermuis en baardvleermuis.

Ontdek het fort

Maastricht Underground verzorgt dagelijks rondleidingen in het fort. Tickets zijn online verkrijgbaar of in de ticketshop in een van de caponnières van Fort Sint Pieter.

2. Jekerpark

Het Jekerpark is een stadspark en natuurpark aan de rand van het centrum van Maastricht. Het park is een voortzetting van het Stadspark Maastricht en is tevens onderdeel van het natuurgebied Jekerdal.

Tot het Jekerpark wordt gerekend het deel van het Jekerdal grotendeels gelegen op de rechteroever van het riviertje de Jeker tussen de brug over de Jeker bij de Prins-Bisschopsingel in het noorden en het einde van de Mesenbroekweg in het zuiden. Een klein deel van het park ligt op de linker Jekeroever ten oosten van de Bieslanderweg. De westelijke begrenzing wordt gevormd door de Jeker zelf en de achtertuinen van de huizen aan de Champs Elyseesweg. De Laan van Brunswijk en de Mesenbroekweg vormen de oostelijke begrenzing van het park. Het Jekerpark is geheel gelegen in de wijk Sint Pieter; de omringende woningen behoren echter tot de wijken Jekerdal en Biesland. Het Volkstuinencomplex Jekerdal, het Sportparkpark Jekerdal en de Natuurtuin Jekerdal zijn deelgebieden van het Jekerpark.



Auteur: Wikipedia

Meer informatie

3. Jekerdal

Het Jekerdal is een vallei en natuurgebied in het stroomgebied van de rivier de Jeker in België en Nederland. Het Jekerdal ligt voor een groot gedeelte in de Belgische Haspengouw en wordt gescheiden van het Maasdal door het Plateau van Caestert. Langs de Jeker liggen diverse monumentale kastelen en watermolens en natuurlijk de historische steden Tongeren en Maastricht.

De Jeker ontspringt in de buurt van Lens-Saint-Servais in de provincie Luik en meandert daarna door het landschap van de Haspengouw richting Maastricht. In Maastricht mondt de Jeker uiteindelijk uit in de Maas. Het Nederlandse deel van het Jekerdal is onderdeel van het Natura2000 gebied Sint-Pietersberg en Jekerdal. Aan beide zijden van de Jeker zijn in de dalwanden verschillende voormalige kalksteengroeves gelegen. De bekendste aan de oostkant (Sint-Pietersberg) zijn de Duivelsgrot, de Marendalgroeve (verdwenen), de Duchateau-groeve en Groeve de Schark. Aan de westkant (Cannerberg) kennen we de Jezuitenberg, de Apostelgroeve. 



Auteur: Wikipedia

 

Praktische informatie

  • Praktische informatie

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda