Ga direct naar inhoud
Terug

Rondwandeling Sint-Pietersberg bij Maastricht 10,8km

Waar: Sint-Pietersberg

Fort Sint Pieter
2 uur 45
10,8 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Deze route is bewegwijzerd met rode pijltjes.

Verken het grensoverschrijdende natuurgebied tijdens een boeiende rondwandeling. Ontdek de afwisselende, zeldzame natuur en de rijke cultuurhistorie rond de groeve en d'n Observant. Je passeert verdedigingserfgoed Fort Sint Pieter en de Motte, de vlinderrijke kalkgraslanden, de randen van de groeve, de Duivelsgrot en het uitkijkpunt "de Ster van d'n Observant".

 

 

Waar kun je starten

Platform groeve met publiek
Startpunt

Parkeerplaats Oog van Sint Pieter

Wat kom je onderweg tegen?

1. Fort Sint Pieter

NIEUW: Beluister hier het verhaal over het imposante fort Sint Pieter en haar strategische ligging. 

In 1673 vond het Beleg van Maastricht plaats. De stad werd ingenomen door de Fransen, door Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Een bijzonder detail. Zijn generaal d’Artagnan werd bij die belegering dodelijk verwond. Deze generaal kennen we tegenwoordig beter als de bekendste persoon uit het boek De Drie Musketiers van Alexandre Dumas. Maar eigenlijk is hij de 4e musketier, na Athos, Porthos en Aramis. Nadat Nederland de stad Maastricht van Frankrijk teruggekregen had, liet stadhouder Willem III Fort Sint Pieter in 1701 bouwen. Juist om vanaf dan de stad tegen aanvallen uit het zuiden te beschermen.

Het fort in de 19e eeuw 
Na de Napoleontische tijd (1815) werd het fort vergroot met de bovenste grote kanonpoorten en later ook de caponnières. Dit zijn de lage gebouwen op de hoeken rond de droge gracht.De laatste keer dat het fort een echt strijdtoneel was, was tijdens de Belgische afscheiding van 1830 tot 1839. Na 1867 werd het fort niet meer gebruikt. Het fort verviel en werd gebruikt als opslagplaats, stal en ‘steengroeve’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond op het fort een uitkijkpost voor luchtalarm, het betonnen gebouwtje kun je nog zien.

Restauratie van het fort
In 2014 werd de grondige restauratie van het fort afgerond. Tijdens de restauratie is rekening gehouden met bijzondere muurplanten als stengelomvattend havikskruid, muurvaren, muurleeuwebek en wit vetkruid. Ook is er tijdens de werkzaamheden rekening gehouden met de vleermuizen die in het fort overwinteren, zoals de franjestaart, watervleermuis en baardvleermuis.

Ontdek het fort 
Maastricht Underground verzorgt dagelijks rondleidingen in het fort. Tickets zijn online verkrijgbaar of in de ticketshop in een van de caponnières van Fort Sint Pieter.

2. Jekerdal

Vanaf de westhelling kun je genieten van een mooi uitzicht over het Jekerdal. Op de helling aan de overkant links ligt de Apostelhoeve, de eerste commerciële wijngaard van Nederland met uitstekende witte wijnen. De wijngaarden behoren deels bij de Apostelhoeve en deels bij de Nekummerhoeve, die eveneens een prima wijn biedt. Het plateau en de bovenkant van de westhelling bestaan uit Maaskiezel, een schrale enigszins zure bodem. Hierop groeien onder andere kruiden zoals tijm, ruige weegbree en marjolein en relatief weinig gras. Om de bijzondere, schrale graslanden te behouden, laten we Mergelland schapen op het plateau grazen, wordt er gemaaid en voeren we het maaisel af.Wat lager op de helling ligt de naar beneden gespoelde klei (löss). Daar is de bodem veel vruchtbaarder. Hier groeit het gras veel hoger en staan veel bloemen zoals grasklokje, geel walstro, wilde peen, beemdkroon.Dankij al die bloeiende planten is het in de lente en zomer een waar vlinderparadijs op de berg!

3. Loopgraaf

Aan de linkerkant van het pad, zo’n twintig meter voor de Franse Motte die rechts van het pad ligt, zie je een greppel. Dit is een restant van een loopgraaf die Frederik Hendrik (1584-1647) tijdens het beleg van Maastricht in 1632 liet graven.

Nieuw: beluister hier het verhaal van de Motte en de loopgraaf

Zijn vader Willem de Zwijger en broer Maurits hadden al tevergeefs geprobeerd Maastricht te veroveren. Uiteindelijk lukte het Frederik Hendrik wel door steun van de inwoners van Maastricht die hij godsdienstvrijheid beloofde. De katholieken kregen dezelfde rechten als de protestanten en soevereiniteit van het Prins Bisdom Luik over de stad werd gerespecteerd. Zo bleef Maastricht een tweeherige stad.

Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Châlet Bergrust

  • Brasserie Monte Nova

  • Grand-Café Buitengoed Slavante

  • Fort Sint Pieter

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda