Ga direct naar inhoud

Vogelobservatorium Tij

Aan de rand van het Haringvliet ligt een bijzonder vogelobservatorium. Het heeft de vorm van een ei van de grote stern. Maar dan 8 meter hoog en 11 meter lang! Deze unieke plek kun je het hele jaar door bezoeken. In Tij heb je een 360 graden-uitzicht over de Scheelhoekeilanden waar jaarlijks vele soorten watervogels een bezoek brengen, maar ook over het weidse Haringvliet en de Haringvlietsluizen.

Vogelobservatorium Scheelhoek

Vrij te bezoeken

Het vogelobservatorium Tij is het hele jaar vrij te bezoeken. Deze bijzondere kijkplek is in april 2019 geopend in het kader van het Droomfonds Haringvliet. Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten hebben dit reuzenei 'gelegd' aan de rand van vogelreservaat Scheelhoek. Via een pad met doorkijkjes, vlonders en sporen van ree en bever kom je in het vogelobservatorium uit en kun je genieten van de vogelrijkdom van het Haringvliet!

Trek laarzen aan tijdens natte periode

Breng je een bezoek aan Tij in het najaar en de winter dan is het raadzaam om laarzen aan te trekken. Het vogelobservatorium ligt namelijk buitendijks waardoor het pad soms onder water komt te staan.

Wanneer niet begaanbaar

Bij waterstanden boven de 90cm +NAP loopt het wandelpad onder water en is het vogelobservatorium niet begaanbaar. We raden een bezoek dan af. Deze waterstanden kun je vooraf bekijken op: https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/waterhoogte-t-o-v-nap/ Kies op de kaart de locatie Hellevoetsluis.

Praktische informatie

  • Navigatieadres: Deltahaven 69, Stellendam 
  • Je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats van de jachthaven Stellendam, het pad start vanaf de parkeerplaats
  • Honden zijn niet toegestaan naar en in het vogelobservatorium (ook niet aangelijnd)
  • Het wandelpad (waarbij je ook een trap tegenkomt) en Tij zelf zijn niet toegankelijk met rolstoel/rollator, het observatorium ligt namelijk buitendijks aan het Haringvliet
grote stern

Uitzicht Vogelobservatorium Scheelhoek

Dynamisch Haringvliet als gedekte tafel voor vele vogels

Vanuit het observatorium heb je prachtig zicht op het weidse Haringvliet én de Haringvlietsluizen. Deze sluizen gaan sinds begin 2019 regelmatig op een kier. Noordzee en rivier zijn zo weer verbonden na bijna 50 jaar afsluiting. Trekvissen profiteren ervan en ook de riviernatuur. De opening van de sluizen zorgen voor meer dynamiek in het Haringvliet en brengen daarmee variatie aan voedsel voor vele vogels, zoals visdief, grote stern en kokmeeuw. Jaarlijks broedt er op één van de Scheekhoekeilanden een kolonie grote sterns.

Buiten het broedseizoen is het omliggende, veelal ondiepe, water met droogvallende slikken ook een trekpleister voor vogels: hele soorten eenden, zilverreigers, lepelaars en soms ook ijsvogels. Regelmatig brengt de 'vliegende deur' ofwel de zeearend hier een bezoek. In het vogelobservatorium staat een telescoop van Swarovski Optik waarmee je de vogels van ver weg scherp in beeld krijgt! 



 

Droomfonds Haringvliet

Onder de vlag van het Droomfondsproject Haringvliet, mogelijk gemaakt door de Nationale Postcodeloterij, hebben Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds gewerkt aan een natuur- en recreatieve impuls voor het Haringvliet. De natuur waar we aan gewerkt hebben, biedt niet alleen voedsel, rust en broedplekken voor (trek)vissen en -vogels, maar ook volop mogelijkheden voor jou als bezoeker om te genieten.

Het Haringvliet is nog vrij onbekend, maar kent veel mooie plekken. Bezoek bijvoorbeeld eens natuureiland Tiengemeten, midden in het Haringvliet en ervaar de weidse deltanatuur op steenworp afstand van Rotterdam. Bekijk hier alle routes in het Haringvliet.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid