IJverige zandbijtjes op Schaep en Burgh
Honderden kleine zandvulkaantjes. Als je goed kijkt zie je ze achter het landhuis van Schaep en Burgh naast de vijver liggen. Het zijn de nesten van grijze zandbijen, zwartrosse zandbijen en roodbuikjes.
Nestjes in de grond
Met maar liefst 76 soorten vormen zandbijen de grootste groep wilde bijen. Zandbijen graven hun nesten in de bodem of zandwallen. In elke nestkamer legt het vrouwtje een klompje stuifmeel met daarop een eitje.
"Zandbijen zijn heel nuttig en extreem vriendelijk", vertelt onze ecoloog Luc Hoogenstein, "Ze zullen niet aanvallen, maar als je op ze gaat staan kunnen sommige soorten wel degelijk steken. Dus je kunt ze het beste met rust te laten en je hond bij de nesten weghouden."
Slimme koekoeksbijen
Op de nesten van zandbijen komen weer parasitaire wespen op af zoals de vroege wespbij (zie onderstaande foto) en pantserbloedbij. Wespbijen zijn zogenaamde 'koekoeksbijen': ze glippen het nest van de zandbij in en leggen hun eigen eitje in de nestkamer. De larve van de wespbij doodt de aanwezige larve en eet al het stuifmeel zelf op.
Wil je dit met eigen ogen zien? Loop dan de route over Boekesteyn, Bantam en Schaep en Burgh (5 km) en loop bij punt 4 even naar links richting de vijver. Hou voldoende afstand en geniet van dit bijzondere schouwspel!
Samen zetten we Nederland in bloei
Meer dan de helft van het aantal bijensoorten staat op de Rode lijst en kan wel wat steun gebruiken. Om bijen en andere insecten een handje te helpen roept Natuurmonumenten iedereen op om plaats te maken voor wilde bloemen. Langzaam maar zeker zijn wilde bloemen uit ons landschap verdwenen. En dat is slecht nieuws, want wilde bloemen zijn onmisbaar. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels.
Natuurmonumenten roept iedereen op om mee te doen. Zaai wilde bloemen in je eigen tuin of zet samen met buurtbewoners je buurt in bloei. Je kunt ook je gemeente vragen om meer plaats te maken voor bloemen. In de gratis toolkit vind je alles om zelf aan de slag te gaan.