Weinig ambachten zijn zo traditioneel als dat van schapen hoeden. Maar ook hier doen nieuwe technieken hun intrede. Boswachter Siard de Meijer vertelt hoe ze op de Zuidwest-Veluwe schapen tracken met behulp van gps.
Deze dagopnames laten zien dat de welpen tijdens deze fase nieuwsgierig, ondernemend en speels waren. Ook de beelden van de welpen die bij deze blog horen zijn niet recent. Toen deze opnames werden gemaakt waren de wolfjes nog tamelijk onbeholpen en kwetsbaar. Nu zijn ze weerbaarder en kunnen we de oudere beelden delen met jullie.
Wil jij imposante edelherten en ander wild van dichtbij zien? Ga dan mee op TOP 5 safari door natuurgebied Planken Wambuis. Een onvergetelijke ervaring!
Over 2013 en 2021 samen zijn 117 soorten uit het gebied bekend en zijn 23 Rode Lijstsoorten vastgesteld. Wat is het verhaal over deze boeiende insecten? En waar kun je ze in een wandeling zelf bekijken?
In dit wolfblog deelt boswachter Frank Theunissen nieuwe beelden van wolven op de Zuidwest-Veluwe. Voor de wildcamera’s van Natuurmonumenten trokken afgelopen maanden wederom wolven voorbij. Of ze blijven, weten we niet.
Voor de wildcamera’s van Natuurmonumenten trokken afgelopen maanden wederom wolven voorbij. “Of ze blijven, weten we niet, maar ik wil de beelden graag delen met publiek,” zegt Frank Theunissen, boswachter van het gebied. Natuurmonumenten geeft de beelden vrij om te laten zien hoe de wolven leven in de natuur. In combinatie met de campagne ‘Wennen aan de wolf’ wil Natuurmonumenten er zo aan bijdragen dat Nederlanders beter begrijpen hoe de wolf leeft en welke impact zijn komst heeft op mens en dier.
In natuurgebied Planken Wambuis houden Sayaguesa runderen en New Forest pony’s het landschap gevarieerd en open en dat is gunstig voor allerlei planten en dieren. Om ervoor te zorgen dat de kuddes voortaan alleen op het terrein van Natuurmonumenten grazen, wordt een nieuw raster geplaatst tussen de terreinen van de gemeente Ede en Natuurmonumenten.
Directeur natuurbeheer Teo Wams reageert op het nieuws dat voor het eerst in 150 jaar in Nederland een wolf illegaal is doodgeschoten.
De provincie Gelderland meldt vandaag dat de dode wolf die op 1 oktober is gevonden bij Stroe is doodgeschoten. Dat blijkt uit sectie en genetisch onderzoek door Dutch Wildlife Health Center (DWHC) in Utrecht, samen met Wageningen Environmental Research (WENR). Ook is nu bekend om welke wolf het gaat. Het is GW1490m. Deze wolf leefde op de Zuidwest-Veluwe.
Als ik richting de camera's loop om batterijen te controleren en SD kaartjes te wisselen zie ik op afstand al de hertenkop met gewei op de grond liggen. Mijn hartslag vliegt omhoog en ik voel gewoon dat dit wolvenwerk moet zijn.