Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Oosterheide

Oosterheide

Welkom in Oosterheide

Landgoed Oosterheide is een voormalig heidegebied tussen Oosterhout en Breda. Eind negentiende eeuw is het beplant met bos. Bij de aanleg zijn zeventig verschillende boomsoorten gebruikt. Het is daardoor net of je in een prachtig, uitgestrekt park wandelt.

Miranda Fieret

Miranda Fieret

Boswachter van dit gebied

Meer over Oosterheide

Over het gebied

Landgoed Oosterheide is een voormalig heidegebied tussen Oosterhout en Breda. Eind negentiende eeuw is het beplant met bos. Bij de aanleg zijn zeventig verschillende boomsoorten gebruikt. Het is daardoor net of je in een park wandelt.

Weilanden en akkers

In het bos van het landgoed liggen weilanden en akkers waar in in de lente en zomer prachtige bloemen groeien. Het landhuis is in 2006 gerestaureerd. Het is samen met de bijbehorende boerderij aangewezen als Rijksmonument.

 

Landgoed Oosterheide Natuurmonumenten

Wat kun je op landgoed Oosterheide doen?

Op het landgoed ligt een wandelroute van 2 km. Goede startpunten voor de wandelingen liggen aan de Tilburgse Baan en de Burgemeester Materlaan in Oosterhout.

Tussen de bomen liggen bloemrijke graslanden en enkele natuurvriendelijke akkers waar akkerkruiden groeien. In het gras grazen in de zomer koeien en in de herfst vind je tussen het groen allerlei verschillende soorten paddenstoelen. De vliegenzwam is daar één van!

Het landhuis dat op Oosterheide ligt, is in 2006 gerestaureerd en vormt samen met de bijbehorende boerderij een Rijksmonument.

Oefenterrein van Willem V

In de achttiende eeuw was de Oosterheide een militair oefenterrein. Meer dan 30.000 manschappen oefenden hier onder leiding van stadhouder Willem V. De heuveltjes op het landgoed zijn in die tijd aangelegd. Het zijn restanten van drie heuvels, kogelvangers, die in 1769 voor de oefeningen zijn opgeworpen. Aan het eind van de 19e eeuw werden deze in de volksmond de Engelse Bergen genoemd. Men meende destijds, dat deze waren opgeworpen door de Engelse troepen, die hier aan het eind van de 18e eeuw waren gelegerd. Dit klopt dus niet!

Kalix Berna

Pieter Jan Calckberner was in de achttiende eeuw eigenaar van het gebied. Deze Bredanaar kocht in de jaren '20 van de 18e eeuw vijftig hectare heide. Hij liet het deels bebossen en op zijn terrein werd een schietbaan aangelegd. Drie bergjes, opgeworpen in 1776, dienden als kogelvanger. Ze werden later de Kalbergen genoemd, verbastert uit Calckberner. Heel het terrein kreeg de naam Kalix Berna, ook een verbastering van dezelfde naam.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Direct naar