Terug
Wandelroute Konikroute | Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Over de route
Deze afwisselende wandelroute neemt je in een kleine twee uur mee langs cultuurhistorie en door open bos en duin. Vanaf uitzichtpunt de Lichtbakkeet kun je een groot deel van het duingebied en de omgeving zien. Op de route loop je door de voormalige landgoederen Midden-Herenduin en Duin en Kruidberg; van oud bos naar open duin. Onderweg kom je in het landschap ook sporen van de Tweede Wereldoorlog tegen, zoals een tankgracht (onderdeel van de Atlantikwall).
- Door het natte jaar 2023-2024 en nieuwe regen staan een aantal paden onder water. Let op de aanwijzingen in het veld en volg deze op! Check vooraf de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland over toegankelijkheid en afsluitingen. Een eigen route zoeken buiten de normale paden is niet toegestaan. Dit geeft te veel verstoring voor de dieren in het gebied.
- De route is gemarkeerd met zwarte pijlen.
- De beschrijving start vanaf de parkeerplaats bij de entree van Duin en Kruidberg. Je kunt de route ook starten vanaf de entree Midden-Herenduin.
Waar kun je starten
Wat kom je onderweg tegen?
1. Oud en jong bos
2. Konikpaarden
3. Tankgracht
Praktische informatie
Honden niet toegestaan
Honden mogen niet mee in dit gebied.
Toegankelijkheid
De route is niet geschikt voor gebruikers van een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn. Ook met kinderwagens is de route om sommige stukken een uitdaging (smalle zandpaadjes).Grote Grazers
In een groot deel van het gebied lopen Schotse hooglandrunderen, konikpaarden en Shetlandpony's. Zij leven als in het wild en kunnen onvoorspelbaar reageren. Hou altijd ruim afstand, geniet van een afstandje.
Ze kunnen goed voor zichzelf zorgen. Ze kennen het gebied goed en weten waar welk voedsel in welk seizoen te vinden is. De boswachters en door de verzorger houden de dieren goed in de gaten. Als een dier langere tijd alleen loopt of langere tijd mank loopt, wordt de situatie van het dier uitgebreid bekeken. Dan kan er besloten worden het dier te vangen en uit het gebied te halen. Omdat dit voor de dieren zeer ingrijpend is, gebeurt dit alleen als het echt nodig is. Als er sneeuw of ijs is worden de dieren vaker gecontroleerd en wordt er gezorgd voor wakken. Bij een langdurige dikke sneeuwlaag kan worden overgegaan tot bijvoeren. Hou altijd ruim afstand, want voer kan tot onrust in een kudde leiden.Werkschuur De Bosuil Nationaal Park Zuid Kennemerland