Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute landgoederen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Zuid

Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Fietsroute landgoederen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Zuid
1 uur 19
16,05 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Fiets door de duinen en landgoederen in het zuidelijke deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Fietstocht door de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een golvend landschap met meertjes, valleien, bos en strand en zee. Je komt langs de landgoederen Koningshof en Elswout. Eindig je tocht met een frisse duik in 't Wed of bij Duincafé De Kennemerduinen.

Knooppunten Fietsnetwerk

18 -> 37 -> 77 -> 21 -> 19 -> Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Waar kun je starten

Nationaal Park Zuid-Kennemerland duinen

Wat kom je onderweg tegen?

1. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

De cultuurhistorie begint al hier. Het ontwerp van het bezoekerscentrum is gebaseerd op vondsten van een langwerpige Vroegmiddeleeuwse duinboerderij uit circa 650 jaar na Chr. In 2003 vond men deze resten ten noorden van het Vogelmeer, in duingebied Groot Olmen. Daarvoor was het leven, werken en wonen van mensen in dit gebied in deze periode nog onbekend. Een maquette van de boerderij is te zien in het centrum.Sla rechtsaf richting knooppunt 18 en fiets daarna verder naar knooppunt 37.

2. Wisentpad

Misschien kruist hier een wisent het fietspad! Sinds 2007 leeft binnen de 300 hectare van het duingebied Kraanvlak een grote kudde wisenten. Gemoedelijk, bedaard, knabbelend. Het grootste deel van hun menu is gras, bast van kardinaalsmuts en eikels. Door hun vraatgedrag creëren ze open plekken, waar nieuw grasland, jonge struikjes en boompjes zich ontwikkelen. Om de wisenten te kunnen volgen, dragen ze een GPS-systeem. Vervolg je route naar knooppunt 37.

3. Duinpiepers en zeedorpenlandschap

Links van het fietspad kun je met een arendsblik rechthoekige, omwalde historische aardappelakkertjes zien liggen: duinpiepervelden. De Zandvoortse Aardappeltelers Vereniging houdt ze in ere: zij telen elk jaar speciale duinaardappelrassen.Door de groei van nederzettingen en agrarisch gebruik van het gebied na 1500, raakten de voedselarme duinen steeds verder verarmd. Zo ontstond een specifiek landschapstype: het zeedorpenlandschap. Met een bijzondere, kruidenrijke vegetatie, waaronder oorsilene, grote tijm en blauwe bremraap. Zandvoort, Noordwijk en Egmond zijn bekende dorpen in het landschap.    Rond 1900 begon de duinwaterwinning. Hierdoor verdween het agrarisch gebruik voor een groot deel.Vervolg je route richting knooppunt 37.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes