Samen met vrijwilligers van de Historische vereniging Diever heeft Natuurmonumenten een nieuw hekwerk met entreepoort bij het onderduikershol geplaatst. Het oude hekwerk was in slechte staat en moest vervangen worden. Boswachter Rudmer Veenstra was erbij en vertelt trots “Nu oogt het geheel verzorgd en het kan zo weer jaren mee!”.
Een kraan schept flinke happen keileem in de diepe afvoergreppel. In september begon Natuurmonumenten met werkzaamheden voor grondwaterherstel in Berkenheuvel. Het regenwater kan na deze ingreep langer in het bos blijven en dat is goed voor de natuur.
Bewoners Midzomer wandelden op 4 juli langs diverse plekken met de boswachter in Berkenheuvel waar Natuurmonumenten aankomend najaar werkzaamheden uitvoert om de grondwaterstand te herstellen. Afgelopen winter werden ook al werkzaamheden uitgevoerd, die later in het seizoen worden afgerond.
‘Elke keer zoeken we naar de beste manier om de Aziatische Duizendknoop klein krijgen.’ Projectleider Jan Reinders is aan het woord. Deze maand gaat hij aan de slag voor Natuurmonumenten op twee locaties aan de Doldersummerweg in Diever. Daar groeit de sterk woekerende uitheemse duizendknoop en dit moet stoppen omdat het inheemse planten bedreigt.
Het enige dat vaststaat is dat alles altijd verandert. Soms is dat per uur te volgen en soms is dat wat langzamer. Eén ding is zeker: alles verandert! Daarom toetst Natuurmonumenten de kwaliteit van elk gebied om de zes jaar en dit jaar is het Drents-Friese Wold aan de beurt.
Deze winter plantte Natuurmonumenten zo’n 1550 inheemse jonge boompjes, waarvan 550 lindes, op Berkenheuvel. Dit is onderdeel van een bos revitaliseringsproject in het Drents-Friese Wold. De bomen, bijvoorbeeld linde, haagbeuk en fladderiep, horen thuis in de Drentse natuur. Maar veel soorten zijn afgelopen eeuw verdwenen. Daarvoor in de plaats werden lariksen en sparren uit Azië en Amerika geplant. Deze soorten werden onlangs in diverse bosvakken geveld.
Voor de veiligheid en het behoud van het onderduikershol in Berkenheuvel plantten vrijwilligers van de Historische Vereniging Diever samen met Natuurmonumenten stekelige, inheemse heesters.
In Berkenheuvel zien wandelaars steeds meer Douglas sparren liggen. Natuurmonumenten geeft hiermee de inheemse boomsoorten meer ruimte in het toekomstige bos.
Sinds de terugkeer van de wolf in Drenthe, na 150 jaar, is er in Drenthe een felle discussie ontstaan over dit roofdier. Natuurmonumenten zet zich al 117 jaar in voor natuurlijke processen in de Nederlandse natuur en wij beschouwen de wolf als een verrijking. Wij sluiten onze ogen niet voor de dilemma’s, maar de wolf heeft net als andere dieren recht op een plek in ons land.
Er zijn drie wolvenwelpen gezien in de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân. Dit blijkt uit de monitoring van wolvenactiviteit in het gebied. Dit is de eerste keer dat er welpen zijn geboren in dit territorium sinds de wolf terug is in Nederland. Eerder deze zomer werd bericht over geboren welpen op de Midden– en Noord-Veluwe.