Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vernieuwde toegang voor Onderduikershol Berkenheuvel

23 juli 2024 | Sanne van Gemerden

Samen met vrijwilligers van de Historische vereniging Diever heeft Natuurmonumenten een nieuw hekwerk met entreepoort bij het onderduikershol geplaatst. Het oude hekwerk was in slechte staat en moest vervangen worden. Boswachter Rudmer Veenstra was erbij en vertelt trots “Nu oogt het geheel verzorgd en het kan zo weer jaren mee!”.

Nieuw hek onderduikershol Berkenheuvel

Het hol

Verborgen in het bos ligt een schuilhol genaamd ‘De Wigwam’ bij Diever. Het is tijdens de Tweede wereldoorlog in 1943 gemaakt door een groep jonge mannen uit Diever. Ze wilden niet verplicht werken in Duitsland. De mannen bouwden daarom een hut met stammetjes en dekten dit weer toe met zand. De toegang werd gecamoufleerd met takken en bladeren.

Ingang onderduikershol Berkenheuvel

Ingang onderduikershol Berkenheuvel

Opgeblazen 

Het was een komen en gaan van onderduikers. Ook enkele Amerikaanse vliegeniers vonden een veilig onderkomen. Helaas kwam -door het martelen van een gevangene- de Sicherheitdienst in november 1944 achter de locatie van dit hol. Met een grote overmacht werden elf mensen gearresteerd waaronder alle aanwezigen van het onderduikershol. Daarna werd het hol opgeblazen.

Nieuw hek onderduikershol Berkenheuvel

Nieuw hek onderduikershol Berkenheuvel

Bezoeken

Het onderduikershol is na de bevrijding door vrijwilligers herbouwd en het is nog steeds te bezoeken wanneer je de gele wandelroute vanaf Diever volgt. Ook vanaf het fietspad tussen de Doldersummerweg en het Wapserveld stap je makkelijk even af om de laatste 100 meter naar deze historische plek te lopen. Het onderhoud is een samenwerking tussen de Historische vereniging Diever en Natuurmonumenten. Het hol is geadopteerd door basisscholen uit de omgeving. Elk jaar wordt er een krans door groep 7 gelegd, nadat er door vrijwilligers een les over het oorlogsverleden is gegeven.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)