Plannen voor ontwikkeling Hompesche Molen
In 2015 is de Hompesche Molen als rijksmonumentale windmolen in Stevensweert gerenoveerd. Natuurmonumenten heeft als eigenaar nu plannen om de locatie verder te ontwikkelen.
De plannen bestaan uit het verbouwen van de twee bestaande schuren tot multifunctionele gebouwen, en het opknappen en kleinschalig herindelen van de ruimtes in het molenaarshuis.
Huidige situatie
Naast de molen zelf, maken ook het molenaarshuis en twee schuren onderdeel uit van het complex. Voor de verschillende gebouwen geldt dat deze nu niet optimaal kunnen worden ingevuld. Zo is de leegstaande vaste schuur niet in bruikbare staat en heeft de vrijstaande schuur – sinds de zomer van 2020 in gebruik door horeca De Hompesche Molen als huurder – beperkte mogelijkheden. Dat geldt ook voor het molenaarshuis. De huidige situatie en in indeling van ruimten sluit niet goed aan bij de wensen voor de toekomstige invulling van de locatie en is ook niet rendabel genoeg voor een horecaondernemer. Daarom heeft Natuurmonumenten het afgelopen jaar samen met de huidige horecapartner gekeken naar de functies en indeling van de verschillende gebouwen.
Toekomstige invulling
Natuurmonumenten wil van de Hompesche Molen een gastvrije, aantrekkelijke plek op het Eiland in de Maas maken. Waar mensen het verhaal van de eeuwenoude molen kunnen beleven, en van waaruit ze de prachtige natuurrijke omgeving met onder andere de Molenplas en Walburg kunnen verkennen. Een plek waar je als bezoeker niet alleen buiten op het terras, maar ook binnen sfeervol en comfortabel kunt genieten van een drankje of hapje vóór of na je wandel- of fietstocht. Met een ontvangstplek/infopunt voor bezoekers en functionele ruimten voor vrijwilligers en personeel van Natuurmonumenten. Én een plek voor het vieren van feestelijkheden of speciale gelegenheden, zoals een jubileum of trouwerij. Een plek voor beleving en ontmoeting. Voor iedereen.
Binnen verbouwen
Om deze wensen te realiseren, is het nodig om de gebouwen van binnen aan te pakken. Het gaat om de twee schuren en het molenaarshuis dat aan de molen vast zit. De twee schuren moeten twee multifunctionele, (thermisch en akoestisch) geïsoleerde ruimtes worden voor met name het vieren van feestelijkheden, maar ook andere activiteiten en excursies kunnen hier plaatsvinden. De begane grond van het molenaarshuis wordt geschikt gemaakt voor daghoreca, met bijbehorende voorzieningen zoals toiletten. De eerste verdieping van het molenaarshuis wordt zodanig aangepast, dat er een ontvangstruimte met infobalie voor bezoekers ontstaat en er tevens ruimte is voor vrijwilligers en personeel van Natuurmonumenten.
Planning en vooruitblik
Voor deze ontwikkelingen is door Natuurmonumenten begin 2023 een omgevingsvergunning aangevraagd bij gemeente Maasgouw. We zijn nog in afwachting van een besluit hierover. Via de publicaties op de website van de gemeente Maasgouw en in ’t Waekblaad kan iedereen op de hoogte blijven van de voortgang in het vergunningentraject. Hier wordt ook bekend gemaakt wanneer de vergunning en bijbehorende stukken ter inzage liggen. Parallel daaraan werken wij het ontwerp nader technisch uit. Ook bereiden we de aanvraag voor een bestemmingsplanwijziging voor. Streven is om eind 2023 te starten met de bouwwerkzaamheden aan de vaste, leegstaande schuur en het molenaarshuis. De vrijstaande schuur volgt later.
Update oktober 2023: de verbouwingsplannen liggen nog ter beoordeling bij de gemeente Maasgouw. Naar verwachting besluiten zij begin november 2023 over het verlenen van de omgevingsvergunning.
Meer informatie
Neem met vragen of meldingen contact op met projectleider Nick OpBroek via [email protected]. Ontwikkelingen en actualiteiten zijn straks ook te volgen via hompeschemolen.