Aanplant van rode beuken in landschapsstijl
Rode beuken, zoals je die ook ziet op landgoed Hackfort, zijn passend bij de aanleg van het 19e-eeuwse landschapspark. De bomen van een zelfde soort vormen mooie boomgroepen op het landgoed. Van dit soort boomgroepen zijn er enkele te vinden op het landgoed. Verschillende boomgroepen gaan echter in vitaliteit achteruit. De komende jaren zal de boswachter slechte exemplaren uit een boomgroep weghalen en nieuwe aanplanten, zoals nu is gebeurd op de oprit.
Meestal kiezen we hierbij voor dezelfde soort. In enkele gevallen wijken we hiervan af en kiezen we voor een boomsoort met een speciaal karakter die wat toevoegt aan het landgoed. Of kiest Natuurmonumenten voor een boom die beter bestand is tegen de veranderde weersomstandigheden.
Jonge, rode beuken
Van de statige, rode beuken op de oprit naar kasteel Hackfort zijn er 5 dood gegaan. Daarom zijn deze bomen begin november ’24 verwijderd en opnieuw rode beuken terug geplant. Ook een paar andere bomen die slecht zijn, op of rondom het voorplein, zijn weggehaald. Om de nieuwe beuken een goede start te geven zal de boswachter onder andere de bodem verbeteren en de komende jaren water geven wanneer nodig.
Hout wordt zo duurzaam mogelijk verwerkt
Het liefste zien we dat het hout nog een mooi 2e leven kan hebben, bijvoorbeeld als een tafelblad.
Delen die nog bruikbaar zijn zal de aannemer proberen zo duurzaam mogelijk op de markt te brengen, bijvoorbeeld op de jaarlijkse rondhout veiling. Overige delen, zoals kleine takken en de top worden versnipperd. Het grotere takhout kunnen de molenaars verzagen met de speciale zaaginstallatie in de watermolen van Hackfort.
Sober landgoed
Hackfort is altijd een wat sober landgoed geweest. Ook in de aanleg van de omgeving van het kasteel. Het vee stond er bij wijze van spreken tot aan de bordestrap. Maar ook Hackfort ontkwam niet aan modernisering van de aanleg. Na de demping van de gracht rond het kasteel in 1788 werd het voorplein heringericht.
Engelse landschapsstijl op Hackfort
Het landschap dat sindsdien in de kern van Hackfort te vinden is, is die van de ‘Engelse landschapsstijl’. Deze stijl die populair werd in de 18e en 19e eeuw, vormde de verbeelding van een natuurlijk landschap met slingerende waterpartijen, weidse grasvelden, zorgvuldig geplaatste bomen en struiken die een natuurlijke uitstraling geven en gebogen paden. Een ideaalbeeld van de geromantiseerde wilde natuur bleek maakbaar binnen de grenzen van een buitenplaats. De ‘echte’ natuur daarbuiten was immers grotendeels nog moeilijk begaanbaar en onveilig.
Historische en monumentale bomen
Op Hackfort zijn diverse monumentale bomen te vinden, sommige met een leeftijd van meer dan honderd jaar. Deze bomen vormen een belangrijk deel van het cultuurhistorisch erfgoed van het landgoed. Met het terug planten van rode beuken op de oprit zorgen we ervoor dat de entree naar kasteel Hackfort ook in de toekomst in volle glorie te bewonderen is.
Rekening houden met historische waarde, flora en fauna
Met het beheer van de (moes)tuin en het park zet Natuurmonumenten zich in om de historische waarde en de natuurlijke rijkdom van Hackfort te behouden. De boswachters zorgen voor onderhoud en herstel, rekening houdend met de oude elementen en natuurlijke flora en fauna. Dankzij deze zorgvuldige aanpak blijft de tuin- en parkaanleg van Hackfort een bijzondere combinatie van geschiedenis en natuur, waar bezoekers volop van kunnen genieten.