Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wintertelling vleermuizen: bijzondere gast gespot!

10 februari 2025 | Simone Damhof

Elke winter tellen onze ecologen de vleermuizen op een aantal vaste plekken in Noordoost Twente. Dit jaar leverde de telling in een van de bekende objecten een mooie verrassing op: naast acht franjestaarten werd er ook een gewone grootoorvleermuis gespot!

Vleermuis

Schommeling in aantallen

In totaal telden we dit jaar negen vleermuizen, één minder dan vorig jaar. Toen waren het uitsluitend franjestaarten. Opmerkelijk? Ja en nee. Het aantal overwinterende vleermuizen schommelt elk jaar. Soms zijn het er meer, soms minder, zonder een direct aanwijsbare reden.

Wat maakt deze vleermuizen bijzonder?

De franjestaart is een mysterieuze nachtvlieger, die zich overdag verstopt in holtes en ’s nachts op insectenjacht gaat. Hij dankt zijn naam aan de franjeachtige haartjes aan de rand van zijn staartvlieghuid. De gewone grootoorvleermuis is een zeldzamere gast in de telling. Dat zou je niet denken bij de naam 'gewoon'. Maar we spotten deze soort niet vaak omdat hij als het niet vriest gewoon in zijn boomholte blijft zitten en niet naar een minder koud winterverblijf vertrekt. Blijft ie in zijn boom, dan kunnen we hem niet tellen. En de naam doet het al vermoeden, hij heeft opvallend grote oren. Daarmee vangt hij zelfs de zachtste geluiden op - handig bij het speuren naar prooien zoals motten!

Onmisbare helpers van de natuur

Vleermuizen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze helpen bij de bestrijding van insectenplagen door enorme hoeveelheden muggen en nachtvlinders te eten. Zonder vleermuizen zouden we veel meer last hebben van deze diertjes! Daarom is het belangrijk dat ze veilige winterverblijven hebben om te overwinteren.

Waar deze vleermuizen precies zitten, houden we geheim. Zo kunnen ze in alle rust hun winterslaap houden. Maar dat ze er zijn, is goed nieuws voor de natuur in Twente!

Simone Damhof
Simone Damhof