Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute bij Kasteel Eerde, vlakbij Ommen

Waar: Landgoed Eerde

Kasteel Eerde
54 minuten
2,69 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Wandel bij Kasteel Eerde over de statige lanenstructuur van het landgoed. Bewonder de Engelse landschapsstijl van het park en zoek in het bos naar dassensporen.

De wandelroute begint op de parkeerplaats bij Kasteel Eerde, je pikt de rode wandelroute van het Wandelnetwerk Vechtdal op.

Waar kun je starten

Kasteel Eerde
Startpunt

Parkeerplaats voor het kasteel

Wat kom je onderweg tegen?

Kasteel Eerde
Kasteel Eerde
Kasteel Eerde

1. Kasteel Eerde

Kasteel Eerde heeft een rijke geschiedenis. In de 14e eeuw stond hier al een versterkt huis van hout. De bewoner was de beruchte roofridder Evert van Essen. Hij roofde en plunderde in de omgeving. De bisschop van Utrecht vond dat dit niet langer zo kon en liet in 1380 het rovershol van Evert platbranden tijdens een strafexpeditie. Het kasteel zoals je dat nu ziet werd gebouwd in 1715 in opdracht van Johan Werner, baron van Pallandt. In het landschap herken je nog goed zijn invloed. Hij legde destijds een symmetrische en strakke lanenstructuur aan. Erg bijzonder is dat hij de lanen in muzikale maatverhoudingen ontworpen heeft. Hiermee liet hij zien dat hij een groot en kunstzinnig architect was. Het kasteel staat op de hoofdas van het landgoed, die vroeger zelfs nog honderden meters verder liep dan de provinciale weg. Je kunt het kasteel bezoeken tijdens speciale excursies van Natuurmonumenten.

Muurbloempjes
Muurbloempjes
Muurbloempjes

2. Muurbloempjes

Als je hier in het voorjaar wandelt, kijk dan eens goed naar de muurbloemen aan de overkant van de gracht. De muur is dan paarsblauw gekleurd door de plant aubrietia, die overal uit de voegen haar bladeren en bloemen laat hangen. Vanwege deze bijzondere muurplanten is de wand van de slotgracht in 2010 op een speciale manier gerestaureerd. Veel oud metselwerk mocht blijven zitten terwijl voor de nieuwe specie een aangepast mengsel is gebruikt.Direct om het kasteel zie je een beukenlaan. Deze geeft statigheid en belang aan: je komt dichterbij de adel. Iets verder weg staan de minder statige eiken. Sommige bomenlanen die je op Eerde ziet zijn dubbelrijig. Dat geeft ook hiërarchie aan: dubbele lanen zijn belangrijker dan enkele lanen. En hoe breder de laan hoe belangrijker. Veel van wat je op landgoed Eerde ziet gaat dan ook over status.

Eiken- en beukenlanen
Eiken- en beukenlanen
Eiken- en beukenlanen

3. Eiken- en beukenlanen

Nu je op het landgoed wandelt kan je goed het bijzondere van Eerde zien: de strakke lanenstructuur in muzikale maatverhoudingen. Deze bomenlanen zijn typerend voor een landgoed uit de 17e eeuw. Dat geldt ook voor de strakke plantafstand. Omdat men in deze tijd nog geen meters kende, zijn deze bomen aangeplant in Rijnlandse Roedes.Het eikenlaantje hier is nog wat iel. Dat komt omdat deze laan in 1989 hersteld is door Natuurmonumenten. Bij een bomenlaan moeten alle bomen tegelijk vervangen worden. Want het statige effect van een bomenlaan is er alleen als alle bomen even oud zijn. Als je hier over honderd jaar nog eens terug zou komen is de eikenlaan zeker zo mooi als de beukenlaan rechts van je.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda