Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herstelmaatregelen Oude bosch

30 september 2024 | Mirte Kooistra

De komende weken wordt door Staatsbosbeheer gewerkt aan het herstel van het watersysteem in het Oude Bosch. Dit natuurgebied ligt direct naast De Slotplaats en samen vormen zij één natuurlijk systeem. Vandaar dat de werkzaamheden ook deels worden uitgevoerd op het terrein van Natuurmonumenten.

Foto van de vlonder over de Grote Slenk op Landgoed De Slotplaats

Watersysteemherstel

Natuurgebieden De Slotplaats en het Oude bosch liggen op de zuidflank van het beekdal Koningsdiep. Op deze plek worden de komende weken herstelmaatregelen uitgevoerd om het watersysteem op deze flank te verbeteren. Het bos en de aangrenzende graslanden lijden namelijk onder verdroging omdat het water te snel door de rechte sloten het bos verlaat. Ook zijn kwelstromen verstoord. Om het water langer vast te houden en op de juiste plekken te krijgen worden in het lagere deel van het bos bomen verwijderd en wordt een brede slenk gegraven. De slenk die hersteld wordt ligt op de grens van Landgoed De Slotplaats en in en nabij het Oude bosch.  

Twee eigenaren, één systeem

Een watersysteem trekt zich niks aan van de eigendomssituatie: water stroomt simpelweg naar de laagste plek. Daarom worden deze maatregelen in gezamenlijkheid uitgevoerd; een deel van de herstelmaatregelen vindt plaats op Landgoed De Slotplaats (Natuurmonumenten), vanaf de Grote slenk. Het grootste deel van de werkzaamheden vindt plaats in het Oude bosch (Staatsbosbeheer). Zo zorgen we er samen voor dat het watersysteem weer optimaal kan functioneren in het gebied.  

Overzichtskaart van waar de werkzaamheden globaal worden uitgevoerd in het gebied.

In rood is op de kaart te zien waar de werkzaamheden globaal zullen worden uitgevoerd.

De werkzaamheden zullen naar verwachting enkele weken in beslag nemen en starten eind september/begin oktober 2024. Bovenstaande kaart geeft globaal weer waar de slenk hersteld wordt en de maatregelen plaatsvinden.

Foto van Mirte Kooistra, boswachter Communicatie & Beleven op Landgoed De Slotplaats
Mirte Kooistra