Ga direct naar inhoud
Nieuws

Een zaterdagmorgen met Jan mee de Meiduinen in

29 maart 2022 | Miranda Fieret

Elke twee weken is hij hier een hele ochtend met andere NM vrijwilligers aan het werk. Jan van Donschot hoeft vanuit zijn woning in Ossendrecht maar twee straten door en hij staat middenin de Meiduinen. “Toen dit gedeelte in beheer kwam van Natuurmonumenten had ik gelijk interesse om mee te helpen hier de natuur te ontwikkelen. Ik wandel er al vele jaren en waardeer het dat nu voor de bossen en open vlakten wordt gezorgd.” Jan krijgt de vaste hulp van Joop en Gusta en met hen rijd ik mee om eens te ervaren wat ze in de Meiduinen doen.

Vrijwilligersgroep Meiduinen

De grond is nog bevroren en de opkomende zon verspreidt een magisch licht over de met rijp bedekte open vlakte die weer heideveld moet worden. Ik krijg van Jan een kniptang en we ontdoen een flink stuk veld van dennenopslag dat is achtergebleven na het machinale werk. Bij de koffie (uit de thermoskan) vertelt Jan enthousiast over de geschiedenis van dit gebied. “De naam Meiduinen vind je al meer dan 170 jaar op de kaart. Na de koekjesfabriek volgde langs de Meiduinweg/Molendreef de kalkzandsteenfabriek Boudewijn die met zijn ontgrondingen het terrein heeft gevormd zoals het er nu uit ziet. Met o.a. het grote ven waarop geschaatst mocht worden, afgegraven delen die gevuld zijn en opnieuw beplant, en zandvlaktes die nu steeds meer begroeid raken. Daar waar de afgravingen gestopt zijn, ligt een aardkundig monument.



Na de sluiting van de Boudewijn fabriek in 2001, maakte iedereen gebruik van het terrein: voor wandelen, mountainbiken, crossen, defensie-oefening en soms ook als dump. In 2019 begon de bouw van een nieuwe woonwijk en kreeg Natuurmonumenten het aangrenzende gebied in beheer. Nu is het wandelgebied. Ik was al jaren NM vrijwilliger (bij Kleine Meer) en meldde me gelijk aan toen er een oproep kwam om bestaande wandelpaden de juiste breedte te geven. Ook probeerden we de oude afrastering en stenen op te ruimen. Dat lukte niet altijd met de hand, vandaar dat we nu het dennenopslag weghalen, zodat de heide weer de kans krijgt om te groeien. We zijn met nog meer mensen, ook  Joop en Gusta zijn er al vanaf het begin bij. Een paar keer per jaar krijgen we extra ondersteuning van een IVN-groep en dat is heel fijn!”



Na het werk krijg ik een rondleiding over het terrein. Joop en Gusta kunnen het niet laten om onderweg terugkomende dennetjes uit de grond te halen. Samen met Jan vertellen ze me alles over de zandvlakte, de vennetjes, restanten van borden die voor drijfzand waarschuwden, de steilrand met grillige boomwortels en sporen die soms aan grottekeningen doen denken, en nog veel meer. Hier en daar zien we de heidepollen terugkomen. Over een aantal jaren vormen de Meiduinen net als het Grenspark een gevarieerd gebied van bossen en open (paarskleurende) vlakten die veel diersoorten zullen aantrekken. De sperwer kan zolang niet wachten en vliegt al over, gelukkig weet het roodborstje een goede schuilplek te vinden in de dennetjes die hiervoor gespaard zijn. Het was een mooie zaterdagochtend en ik ga zeker terug om deze enthousiaste vrijwilligers te helpen.



Tekst: Ans Goorden

Interesse in vrijwilligerswerk in West-Brabant? Mail naar Elvira Visser, vrijwilligerscoördinator:  [email protected]

Miranda Fieret
Miranda Fieret