Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden in natuurgebied De Kleine Meer

18 november 2024 | Otto de Kat

In Natura-2000 gebied De Kleine Meer gaan vanaf 18 november werkzaamheden van start om de natuur te herstellen en te versterken. Het gebied herbergt zeldzame planten- en diersoorten die onder druk staan door factoren als stikstof, verdroging en de opkomst van woekerende exotische planten. Vanwege de werkzaamheden is een gedeelte van het gebied afgesloten.

dodaars-Natuurmonumenten-Rutger van Vugt

In Grenspark Kalmthoutse heide ligt de Kleine Meer, met één van Nederlands meest bijzondere vennen. Dit natuurgebied heeft een enorme aantrekkingskracht op beschermde planten en dieren die elders in de omgeving amper kans krijgen. Er is echter een probleem; het verdroogt in rap tempo. Belangrijke soorten in natuurgebied de Kleine Meer hebben het steeds moeilijker om te overleven. Dit komt omdat de staat van de natuur steeds verder achteruit gaat. Vanwege de beschermde Natura-2000 status van het natuurgebied kan Natuurmonumenten de
komende tijd extra maatregelen uitvoeren om de natuur te versterken. Onder de vlag van Programma Natuur en de subsidieregeling Natura 2000-gebieden willen Rijk en provincies kwetsbare natuurgebieden herstellen en versterken. De Provincie Noord-Brabant doet dit bij de Kleine Meer samen met Natuurmonumenten.


Wat gaat er gebeuren?
De komende periode gaat Natuurmonumenten in de vennen, heide en bossen van het natuurgebied aan het werk. Het doel is om water beter vast te houden in de vennen, heidegebieden met elkaar te verbinden en de gezondheid van de bossen te verbeteren. Hiervoor worden de volgende maatregelen uitgevoerd:


• Het saneren van een oude vuilstort in een voormalig ven;
• Het plaatsen of vervangen van stuwtjes;
• Het dempen van ontwateringswerken zoals leemputten en greppels die versneld water afvoeren
binnenin het gebied;
• Het verwijderen van begroeiing tussen de heidegebieden en plaggen;
• Het verwijderen van bomen en struiken die niet van oorsprong in het gebied voorkomen en juist
ruimte geven aan gebiedseigen struiken en bomen.


Wat betekent dit voor bezoekers?
Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is een deel van het natuurgebied tijdelijk niet toegankelijk voor publiek. Vanwege de herstelmaatregelen zijn de wandelroutes ‘Fuut’ en ‘Konijn’ afgesloten. Deze afsluiting gaat in op maandag 18 november en geldt totdat de werkzaamheden zijn afgerond. De oplevering van het project is in december 2025. Omwille van de veiligheid van bezoekers is het
noodzakelijk om de aanwijzingen ter plaatse op te volgen en afgesloten routes en paden niet te betreden.


Natuurmonumenten en de Provincie Noord-Brabant bedanken bezoekers voor hun begrip en medewerking tijdens de werkzaamheden.

Otto de Kat
Otto de Kat