Ga direct naar inhoud

Biodiverse en toekomstbestendige bossen in Weert

In het Kempen~Broek werkt Natuurmonumenten samen met partners aan een robuust, klimaatbestendig en afwisselend landschap met veel ruimte voor natte natuur.

Divers bos

Laatst bijgewerkt op 25 september 2021

Grote inheemse en gemengde bossen dragen bij aan zo’n natuurlijke klimaatbuffer én aan een betere biodiversiteit (variatie aan planten en dieren) in het gebied. Daarom voeren we verschillende boswerkzaamheden uit.

Bron van leven

Bomen zorgen voor een gezonde bodem en schone lucht. Wij mensen kunnen niet zonder bomen. Maar ook insecten, vlinders en vogels kunnen niet zonder bomen. Een betere biodiversiteit begint op veel plekken bij meer bomen. En dan vooral meer verschillende inheemse soorten. Denk aan de zoete kers, fladderiep, zomer- en wintereik, gewone esdoorn, beuk en linde.  Maar ook struiken als hazelaar, gewone vogelkers, sleedoorn en vuilboom. Volop variatie is goed voor de biodiversiteit en geeft het bos meer weerstand in moeilijke omstandigheden. Een gezond bos kan zichzelf verjongen, is weerbaar tegen ziektes en klimaatverandering.

Bomen en water

Naaldbomen verdampen via hun naalden het hele jaar door water, dit water onttrekken ze aan de bodem waardoor er verdroging kan ontstaan. Loofbomen verdampen minder water omdat ze hun blad laten vallen, het gevallen blad zorgt voor een humusrijke bodem die water vasthoudt. Op deze manier dragen loofbomen bij aan het vasthouden en weer loslaten van water.

Actuele projecten

In het Kempen~Broek werkt Natuurmonumenten samen met partners aan een robuust, klimaatbestendig en  afwisselend landschap met veel ruimte voor natte natuur. Voor de komende periode staan verschillende boswerkzaamheden op stapel. Door bestaand bos om te vormen, natuurlijke verjonging te stimuleren en nieuw bos aan te planten ontstaat er een robuust en vitaal bosgebied rond Weert.

Twintig hectare nieuw bos

Gemeente Weert en Natuurmonumenten gaan in de periode 2021-2023 samen 20 hectare, oftewel ruim 30 voetbalvelden, nieuw, gemengd bos aanleggen. Natuurmonumenten stelt gronden beschikbaar en zorgt voor de aanplant en het beheer van de bossen. De aanplant gebeurt vooral op locaties grenzend aan of in de buurt van de Laurabossen. Zo ontstaan grote, aaneengesloten bosgebieden, goed voor de biodiversiteit. Lees verder op de projectpagina.  

Omvorming van de Laurabossen

De Laurabossen, ooit aangeplant als stuthout voor de Lauramijnen, bestaat voornamelijk uit eentonig productiebos. Natuurmonumenten vormt de Laurabossen met een meerjarenplan om tot een meer gevarieerd en soortenrijk natuurbos.  Amerikaanse eiken en dennen maken daarbij plaats voor loofbomen, in dit nieuwsbericht lees je er meer over. Of bekijk de folder en over het bosmaatregelenplan voor de Laurabossen. 

Kruispeel

Dit najaar werken we ook aan het onderhoud van de natte natuur van de Kruispeel. In dit Natura 2000 gebied hertellen we natte heide door een deel van de naaldbomen weg te halen bij het ven. Zo ontstaat er ruimte voor verjonging van loofbomen en houden we water vast in de Kruispeel.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten en ontwikkelingen in Kempen-Broek? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief Kempen~Broek Natuurmonumenten of volg ons op Facebook; Kempen-Broek Natuurmonumenten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid